Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Győri Leánykar


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1958

 
1958-ban alakította Szabó Miklós a győri Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatóiból. A karnagy - aki 1984-tő a budapesti Zeneakadémiának is professzora, s aki 1991-ben művészi munkásságáért Kossuth díjat kapott - transzparens, bizonyos vonatkozásban az angol fiúszopránokra emlékeztető hangzást teremtett kórusában, amely jól illik a legkülönbözőbb korszakok zenei stílusához. A Győri Leánykar évről évre módszeresen végigénekli teljes repertoárját, amely Dufay-tól a kortárs kompozíciókig ível. A kórus műsorán tartja a teljes magyar gyermek- és nőikari repertoárt. Gyakran énekli a reneszánsz kórus polifónia mesterműveit, és hangszerkíséretes kórusműveket is. A kórus 13 önálló lemezt jelentetett meg a Hungaroton cégnél, és további albumok közreműködője. A Bartók Béla összes művét magában foglaló lemezsorozatban ők éneklik Bartók Falun ciklusát és 27 egynemű karát. Ez utóbbi ciklus 1983-as felvétele, valamint egy Haydn-, illetve egy Monteverdi/Palestrina lemez az Év Hanglemeze lett. A Liszt kórusműveit tartalmazó felvételük elnyerte a Francia Lemezakadémia Nagydíját. Koncertkörútjaik során jártak Franciaország, Ausztria, Olaszország, Lengyelország, Németország, Belgium, Kanada és Anglia városaiban.

1996-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki az együttest, valamint Szabó Milóst, a Győri Leánykar alapítóját és kórusvezetőjét.