Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

ELTE Egyetemi Koncertzenekar


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1957
Weboldal

 
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem zenekarát 1957-ben @@ZENESZ_812## alapította, melynek azóta megszakítás nélkül művészeti vezető-karmestere.

Az együttes létrejötte után röviddel szimfonikus zenekarrá fejlődött és így működött 1971-ig. 1972-ben vonós kamarazenekará alakult, mely stílusának szükségszerű változását jelentette. Fúvósok hiányában sem tett le azonban az együttes a szimfonikus hangzást igyénylő művek eljátszásáról. Ilyenkor a Bartók Béla Zenei Szakközépiskola végzős vagy korábban végzett növendékei vesznek részt produkcióikban.

Az egyetem Bartók Béla kórusával közösen évente előad egy-egy oratóriumot ( J.S.Bach: János Passió, Máté passió, h-moll mise; Viva ldi: Glória, Mozart: Koronázási mise, Vesperás, stb).

A zenekar számos kiváló magyar hangszeres és énekes szólistával lépett már fel idehaza és külföldön. Szólistáik voltak: Szenthelyi Miklós, Falvay Attila, Bálint Mária hegedűn, Horváth Anikó csembalón, Szakály Ágnes, Fábián Márta cimbalmon. Az énekesek közül visszatérő vendégeink: Pászthy Júlia, Fülöp Attila, Szüle Tamás, Xavér Rivadaneira.

A zenekar több meghívást kapott külföldre:

1963. Lengyelország
1964. Német Demokratikus Köztá rsaság
1966. Szovjetúnió (Moszva, Lomonoszov Egyetem, Leningrád)
1969. Finnország (Helsinki)
1972. Ausztria
1973. Ausztria
1977. Szovjetúnió
1981. Hollandia, (Hága, Amszterdam, Hazerswoude)
1983. Nyugat-Berlin
1986. Prága
1988. Nyugat-Berlin
1990. Hollandia (Utrecht)
1991. Németország (Göttingen)
1992. Ausztria (Bécs)
1993. Franciaország (Lyon)
1994. Olaszország (Padova)
1996. Tunézia (Tunis, Nabeul, Karthago)
1997. Amerikai Egyesült Államok
1999. Románia (Erdély)

A zenekar az 1980-as évek elejére hazánk egyik legelismertebb amatőr kamarazenekarává fejlődött. Az együttes tagságában nincs olyan, aki élethivatásául a muzsikálást választotta volna, a korábban megszerzett hangszeres tudást lelkesen őrzi azonban az együttes. Az együttes összetartó ereje a közös muzsikálás öröme, az előadások sikere és az, hogy immár több mint tizenöt éve ismételten részt vesz különféle seregszemléken. A kétévente megrendezésre került Veszprémi Kamarazenekari Találkozó és az annak hagyományát folytató Óbudai Kamarazenekari Találkozó és kurzus állandó meghívottjai között szerepel az ELTE Egyetemi Koncertzenekara.