Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

ELTE Bartók Béla Énekkar


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1948
E-mail
Weboldal

 
A kórust @@ZENESZ_812## alapította 1948-ban, Bartók Béla nevét 1969 óta viseli a Bartók család engedélye alapján .

Kezdetben az együttes tagsága a jogi kari hallgatókból került ki, és csak 1954-ben lett az egyetem központi vegyeskara. Az Énekkar élén kezdettől fogva a mai napig az alapító karnagy, Baross Gábor áll. Nem sokkal megalakulása után került sor bemutatkozására a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében, s innen kezdve vált előbb országosan, majd Európában és 1972 óta az Egyesült Államokban is ismert, megbecsült és sikeres énekkarrá.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla énekkara mintegy 30 külföldi vendégszereplést bonyolított le. Számos nemzetközi versenyen nyert díjakat, melyek közül kiemelkedik a Llangolleni (Wales), Gorizia (Olaszország), Montreux (Svájc), Spittal (Ausztria). A díjak hosszú sorában is megkülönböztetett hely jut a BBC "Let the Peoples Sing" vegyeskari versenyében kétszer is elért első helyezésnek, valamint egy ízben az összteljesítményért kapott ezüst serlegnek.

Az utóbbi évek során, így 1982-ben részt vett Rómában, az egyetemi énekkarok világtalálkozóján és több kórussal együtt előadta Igor Stravinszkij Zsoltár szimfóniáját, valamint Verdi Requiemjét Claudio Abbado vezényletével, járt Görögországban, a skandináv államokban, Szíriában, Libanonban, Cipruson és legutóbb, 1996. májusában a Magyar Külügyminisztérium felkérésére adott az Egyetemi Koncertzenekarral közösen emlékezetes hangversenyeket Tunéziában.