Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Intermoduláció Kamaraegyüttes (Ensemble Intermodulation)


Zenekar, kórus, együttes

Alakulás éve
1985

 
Az Intermoduláció Kamaraegyüttes 1985-ben alakult, a Liszt Ferenc Zeneakadémiát akkoriban végzett fiatal, pályakezdő muzsikusokból. Az eleinte független művésztársaság 2000-től alapítványként működik. A kamaraegyüttes művészi célkituzése a XX. századi és a kortárs zene hazai és külföldi irányzatainak minél szélesebb körű bemutatása, mind itthon, mind külföldön, valamint új művek keletkezésének inspirálása. Az Intermoduláció az úgynevezett ensemble-formációk sorába szeretne beilleszkedni: ez szükség szerint változó létszámú szólistazenekart jelent, amelyik a szólómuvektől a kis létszámú kamarazenén át egészen a kamaraszimfónia és a kis zenekar apparátusáig terjedő repertoárt játssza.

Az együttes jelenlegi állandó tagjai: Kaczander Orsolya, Gyöngyössy Zoltán ­- fuvola, Pápai Szilvia, Salvi Nóra ­- oboa, Horn András, Götz Nándor -­ klarinét, Hartenstein István -­ fagott, Kovalcsik András -­ kürt, Király Tibor ­- trombita, Kovács László -­ harsona, Eckhardt Gábor ­- zongora, Peták Ágnes -­ hárfa, Juhász László, B. Nagy Tünde -­ ütőhangszerek, Line Ildikó, Sztankay Rita ­- hegedű, Balogh Enikő -­ brácsa, Zsoldos János, Déri György -­ cselló, Horti Gábor -­ bőgő. Természetesen mellettük még legalább tíz olyan muzsikus van, aki rendszeresen fellép az együttes hangversenyein. Az Intermoduláció kamaraegyüttes eddig több mint 80 hangversenyt adott, számos rádió-, televízió- és CD-felvételt készített. Számos ősbemutató és igen sok magyarországi bemutató fűződik a nevéhez. Több alkalommal érdemelte ki az Artisjus díját az új magyar művek megszólaltatásáért.

A magyar zenei élet legrangosabb eseményei közül rendszeres résztvevője a következő fesztiváloknak: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál, Korunk Zenéje, Magyar Rádió Századunk Zenéje hangversenyciklusa, Minifesztivál, szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál. Az Intermoduláció önálló kezdeményezése az idén útjára indított Hangszemle, amely az előző évben keletkezett új magyar kamaraművekből kínál reprezentatív válogatást. Az lntermoduláció kamaraegyüttes eddig a következő európai városokban lépett fel: Róma, Bécs, Prága, Karlsruhe, Freiburg, Párizs, Forbach, Bath és Helsinki.

Az Intermoduláció kamaraegyüttes egyik alapítója, karmestere és művészeti vezetője @@SZERZO_8##, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.