BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Klenyán Csaba
Név: Klenyán Csaba
Születési hely: Vác
Születési dátum: 1969
Hangszer: klarinét
Együttes: Trio Lignum/Új Dimenzió Műhely (New Dimension Workshop)
 
Klenyán Csaba klarinétművész 1969-ben született Vácott. Szabó Ede, Maczák János, Miháltz Gábor, Balogh József és Kovács Béla növendékeként végezte tanulmányait az alapfoktól a Liszt Ferenc Zeneakadémiáig, s emellett Kurtág György, Eötvös Péter és Dukay Barnabás művészete volt munkásságára és hitvallására mély hatással.

A klasszikus, romantikus darabok mellett jelentős hangsúlyt fektet a kortárszene interpretálására is; repertoárja mintegy négyszáz művet ölel fel. Számtalan zeneszerző komponált, vagy ajánlotta számára darabjait. Rendszeresen játszik improvizációs zenét, melyben partnerei a magyar jazz-és improvizációs élet legkiválóbb muzsikusai. Számos nemzetközi verseny győztese. 2007-ben elkezdett koncertsorozata, a Magyar Klarinét Antológia, a teljes magyar klarinétirodalmat hivatott bemutatni.

Alapító tagja az Új Magyar Zene Egyesületnek (UMZE), az Új Dimenzió Műhelynek, 1999 óta a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok szólóklarinétosa, 1997-től 2010-ig a Trio Lignum tagja, a Ligeti Ensemble klarinétosa, a Cimbiózis 5tet tagja. Európa szinte valamennyi országában koncertezett, és számos nemzetközi versenyen - többek között Arizonában és Constantában - ért el első helyezést.

Hétszer nyerte el a Szerzői Jogvédő Iroda (Artisjus) Díját. Kiemelkedő kortárszenei tevékenységéért 2002-ben Soros-ösztöndíjat, 2003-ban Liszt-díjat kapott. Hanglemezei a BMC Records és a Hungaroton gondozásában jelennek meg. A Concerto Budapest szólóklarinétosa.


Klenyán Csaba aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Átlátszó Hang 2023 - Filmklub | Találkozás
Könyvtár
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
Átlátszó Hang 2023 | Megtört csend - Selejlo Erzsébet és Selejlo Irén koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek