BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Csányi Valéria
Név: Csányi Valéria
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1958
Hangszer: karmester/karvezető
 
1958. október 2. Budapest

A Zeneakadémián 1982-ben Zámbó István, Párkai István és Kistétényi Melinda osztályban középiskolai énektanár és karvezető diplomát, majd 1984-ben Kórodi András és Lukács Ervin vezetésével karmesteri diplomát szerzett.

1983 augusztusa óta az Operaház tagja, mint korrepetitor, 1988 óta mint vezénylő korrepetitor, 2002 óta mint karmester. Korrepetitori munkája során szinte a teljes operarepertoárt betanította az énekkarnak és a szólistáknak. 1988-ban kapott lehetőséget előadás vezénylésére, Donizetti Don Pasqualéját dirigálta. 1995-ben vezényelt először balettelőadást, Csajkovszkij Diótörőjét. Ezekben az években párhuzamosan dirigált operát és balettet. 1995 és 2009 között minden balettprodukcióban részt vett.

Vendégszerepelt Rosenheimben (1991, Schweinfurt – Mozart: Titus kegyelme), Frankfurtban (1994 – ifj. Johann Strauss: A cigánybáró), Mexikóvárosban (2001, Bellas Artes – Hacsaturján: Spartacus), Sankt Pöltenben (2004 – Liszt – Lanchbery: Mayerling), Sevillában (2007 – Prokofjev: Rómeó és Júlia) és Łódźban (2007, Balettfesztivál – Goldmark – Seregi: Makrancos Kata).

Egy sikeres Cigánybáró előadást követően 1996-ban megkeresték a Stockholmi Strauss Orkester igazgatóságából, és felkérték egy vendégszereplésre zenekarukkal. Azóta rendszeresen visszahívják szilveszteri és újévi koncertjeikre.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek