BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Virágh András
Név: Virágh András
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1960
Hangszer: orgona/harmónium
E-mail: viragh.andras@chello.hu
Link: members.chello.hu/viragh.andras
 
Virágh András zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, majd orgonaművész-tanári diplomáját 1983-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte. Tanárai Virágh Endre és Gergely Ferenc voltak.

1983-ban, a II. Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a döntőbe jutott és a Liszt-művek legkiválóbb interpretálásáért elnyerte a Cziffra Alapítvány Különdíját. 1985-ben a liégei Royal Conservatoire ösztöndíjasaként hat hónapot töltött Belgiumban. 1986-ban az ünnepi Liszt-év tiszteletére előadta a mester összes orgonaművét és 1990-ben Cesar Franck halálának 100. évfordulójára emlékezve eljátszotta a nagy francia zeneszerző valamennyi, nagy orgonára írott kompozícióját.

Virágh András rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön, repertoárjának gerincét Bach, Franck, Liszt, Reger, Mendelssohn, Brahms, valamint a kortárs magyar orgonaművek alkotják. Külföldi vendégszerepléseinek helyszínei: Olaszország, Ausztria, Németország, Svájc, Belgium, Dánia, Franciaország Szlovákia és Bulgária.

Jelenleg a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom karnagya és zeneigazgatója, valamint az Országúti Ferences templom Kapisztrán Kórusának karigazgatója. Rendszeresen orgonál a budapesti Szent István Bazilikában, és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar állandó orgonistája. A szombathelyi Konzervatóriumban és a Berzsenyi Dániel Főiskola egyházzene szakán orgonát tanít, főiskolai docens.

Díjak, kitüntetések:
2001 Liszt-díj
2001 Pro Civibus-díj
2012 Érdemes művész

Virágh András aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Beethoven és Brahms cselló-zongora szonátái kortárs magyar művek társaságában 3/3.
Könyvtár
Szokolay Dongó Balázs: Fohász
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek