BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Várjon Dénes
Név: Várjon Dénes
Születési dátum: 1968
Hangszer: zongora
Link: denesvarjon.com/
Együttes: Forrás Kamarazenei Műhely/Takács Zongoratrió
 
1984 és 1991 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, ahol tanárai Falvai Sándor, Devich Sándor, Kurtág György és Rados Ferenc voltak. 1985-től rendszeres résztvevője Schiff András mesterkurzusainak Ausztriában, Olaszországban és Angliában. 1985-ben a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén különdíjat, a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen I. díjat nyert. 1988 és 1991 között az Open Chamber Music Festival állandó szereplője (Prussia Cova - Anglia). 1989-ben a fesztivált követő hangversenysorozaton játszott (London, Bristol, Cricklade fesztivál), 1990-től a Nemzeti Filharmónia ösztöndíjasa. 1991-ben Zürichben elnyerte az Anda Géza Zongoraverseny I. díját. 1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetének tanára. 1991-től lemezfelvételei jelennek meg a Hungaroton, a Capriccio és a Naxos kiadóknál. 1993-ban a Marlboro Fesztivál résztvevője volt, valamint nagy sikerrel szerepelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon Végh Sándor dirigálásában. 1994-ben a Fricsay-emlékkoncert szólistája Zürichben, és résztvevője a Davos Fesztiválnak. A Solti Celebrates Bartók koncertsorozat keretében a londoni Barbican Centre-ben Bartók Szonáta két zongorára és ütőhangszerre című művét játszotta Schiff András, Evelyn Glennie és David Corkhill társaságában, Solti György vezényletével.
A kamarazene igen fontos szerepet játszik Várjon Dénes életében. Partnerei voltak többek között Perényi Miklós, Boris Pergamensikov, Schiff András, Takács-Nagy Gábor, Radovan Vlatkovic, a Carmina Quartet és a Takács Vonósnégyes. 1996-ban megalapította a Takács Zongoratriót.

Díjak:
1997 Liszt-díj
2016 Bartók-Pásztory díj
2020 Kossuth-díj

Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek