BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Járdányi Gergely
Név: Járdányi Gergely
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1957
Hangszer: nagybőgő
Link: www.jardanyi.hu
 
Járdányi Gergely 1957-ben született Budapesten Járdányi Pál Kossuth-díjas zeneszerző és Devescovi Erzsébet hárfaművésznő gyermekeként. Iskoláit a Győri Bencéseknél (1971-1975), a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (1978-1983) végezte. 1983-tól a Bécsi Zeneakadémián tanult prof. Ludwig Streichernél, ahol 1987-ben kitüntetéssel diplomázott.

Első bőgősként különböző európai kamara- és szimfonikus zenekarokban (Trevisoi Operaház zenekara, Alpe-Adria kamaraegyüttes, Palermoi Operaház zenekara) működik közre, főiskolai tanárként és szólistaként is aktív.

Az 1989-es év - Giovanni Bottesini, a kitűnő nagybőgővirtuóz és zeneszerző halálának centenáriuma - különlegesen eredményes év volt Járdányi számára. Bottesini emlékére koncertek sorát adta Európa-szerte, amellyel mindenütt kivívta a közönség és a kritika legnagyobb elismerését.

A centenáriumi koncertturné anyagát Járdányi lemezre játszotta Lantos István zongoraművész közreműködésével. A Bouvard & Pécuchet lemezcég gondozásában megjelent cd nagy sikerének köszönhetően merült föl a teljes Bottesini-irodalom felvételének ötlete. A 7 albumból álló sorozatnak eddig öt lemeze jelent meg a Hungarotonnál. Az elsőt (ÁHZ, Pier Giorgio Morandi) a holland szaksajtó választotta meg a legjobb komolyzenei produkciónak (Luister, 1998. február), a második (Operaház zkra, Pier Giorgio Morandi) az olasz kritika ítélete alapján (CD classics, 2001. okt.-i szám) került 104 cd közül az első helyre. A harmadik cd-n Járdányi Gergely partnerei Lantos István és Marton Éva, a negyediken Ács János, Berkes Kálmán, Perényi Miklós és Szabadi Vilmos, az ötödiken Ács János és a Weiner-Száz Kamarazenekar.

Az 1996/97-es koncertszezonban Járdányi - a világon először - egy nyolc hangversenyből álló sorozat keretében Bottesini összes műveit eljátszotta, ilyen módon megemlékezve a szerző születésének 175. évfordulójáról. Eddigi pályafutása legnagyobb elismeréseként pedig meghívták szólistaként a Bottesini szülővárosában, Cremában megrendezett születésnapi ünnepségek zárókoncertjére is.

A koncertezés mellett pedagógiai és kutatói tevékenysége is jelentős. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében és az Udinei Konzervatóriumban tanít, mesterkurzusokat tart itthon és külföldön. Növendékei számos hazai és nemzetközi versenyen díjat nyertek, neves zenekarokban játszanak (Bécsi Filharmonikusok, Mahler Zenekar, Budapesti Fesztiválzenekar, Nemzeti Filharmonikusok stb.).

Kutatásai során számos eddig ki nem adott Bottesini-kéziratra bukkant, ezeket egy Urtext-jellegű Bottesini-összkiadás keretében az Akkord Zeneműkiadó gondozásában adja közre. Több nyelven publikál.

Díjak:

2003 Liszt-díj

Járdányi Gergely aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Georgia Bottoms, A tavasz ébredése | Bella Máté és Vajda Gergely operái Berlinben
Online
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Lemezajánló
További lemezek