BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Gonda János
Név: Gonda János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1932
Hangszer: zongora
 
1932. január 11. Budapest - 2021. március 10.

Jazz-zongorista, zeneszerző, zenetörténész, zenepedagógus, a hazai jazzélet meghatározó egyénisége.

Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte 1953-tól 1958-ig a zenetudományi szakon Szabolcsi Bence és Bartha Dénes, majd 1956 és 1961 között zongora szakon Solymos Péter és Horusitzky Zoltán növendékeként.

1961-től 1964-ig zenei rendezőként dolgozott a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál. 1962-ben megalakította a Qualiton együttest, amellyel elkészítette a Modern Jazz lemezsorozat első albumát. Számos formációval fellépett, felvételeket készített szextettjével, szólóban és a hatvanas évek végén alakult Gonda-Kruza Quartet-tel. Külföldről is rendszeresen kapott meghívásokat, koncertezett Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Lengyelországban, Svédországban és Jugoszláviában, 1965-ben és 1972-ben hosszabb ideig Ausztráliában is vendégszerepelt.

1965-ben megszervezte és sok éven át vezette a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakát, amely 1990-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetének tanszéke, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszéke lett. 1972 és 1984 között a Nemzetközi Jazz Föderáció alelnöke, majd 1984-től vezetőségi tagja. A Magyar Zeneművészek Szövetségének elnökségi tagja, illetve jazz szakosztályának vezetője volt. Az 1990-ben megalakult Magyar Jazz Szövetség tiszteletbeli elnöke.

Szerzeményei elsősorban jazzdarabok, de komponált filmzenét, musicalt, dalokat, színházi kísérőzenét, valamint táncjátékokat (Szarvassá változott fiú, Álmok köntöse, Elcserélt fejek) és szimfonikus jazzművet (Ausztráliai Concerto). Jelentős művészeti- és oktatásszervezői tevékenysége, 1993-ban megalapította a tatabányai Nemzetközi Kreatív Zenepedagógiai Intézetet, melyet művészeti vezetőként irányít, rendszeresen tart kurzusokat és előadásokat külföldi egyetemeken. Rendszeresen publikál, két évtizeden keresztül szerkesztette a Jazz című szaklapot. Könyvei, az 1965-ben megjelent Jazz - Történet, Elmélet, Gyakorlat, és az 1982-ben kiadott Mi a jazz? a magyar jazzoktatás alapműveinek számítanak.

Díjak, kitüntetések:
1974 Erkel-díj
1987 Pro Arte Budapest
1992 A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje
1993 Szabó Gábor-díj
1996 Weiner Leó-díj
2000 MAOE Alkotói Nagydíj
2001 Budapestért Díj
2002 A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje
2011 Pernye András-díj
2012 Széchenyi-díj

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek