BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Ábrahám Márta
Név: Ábrahám Márta
Születési dátum: 1971
Hangszer: hegedű
 
Hat éves korában kezdett el hegedülni Erdélyi Sándornál. Tanulmányait tíz éves korától a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Sós Natasa osztályában. A Zeneakadémián Kovács Dénes és Rados Ferenc növendékeként kapott Cum Laude diplomát 1996-ban. Ruggiero Ricci személyes meghívására két évig ösztöndíjjal tanult a salzburgi Mozarteumban, majd újabb két évig a londoni Guildhall School-ban David Takeno növendékeként. Rendszeres hallgatója volt olyan világhírű művészek mesterkurzusainak, mint Pauk György, Nathan Milstein, Fenyves Loránd, Kurtág György, Zsigmondy Dénes és Vladimir Szpivakov.

Tanuló évei alatt az összes magyarországi hegedűversenyen – Koncz János Országos Hegedűverseny, Flesch Károly Országos Hegedűverseny – 1. díjat és számos különdíjat nyert, megannyi nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. 1993-ban 4. díjat és különdíjat kapott az angliai Yehudi Menuhin Nemzetközi Hegedűversenyen, 1994-ben 1. díjat nyert a Hubay Jenő Országos Hegedűversenyen és a Zathureczky Ede Emlékversenyen, valamint elnyerte Zathureczky Ede olasz mesterhegedűjének négyéves használati jogát.

2005 és 2009 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere volt, két évig a hollandiai Amszterdam Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Vendég koncertmesterként olyan világhírű zenekarokkal dolgozik mint a Rotterdam Filharmonikus Zenekar, Holland Filharmonikus Zenekar, Szöuli Filharmonikus Zenekar és a City of Birmingham Szimfonikus Zenekar.

Számtalan rádió és lemezfelvételt készített, lemezre vette Viski János hegedűversenyét, Balassa Sándor hegedűversenyét a Hungaroton adta ki. 4 szóló CD-je jelent meg Belgiumban és Hollandiában, a Philips Classics gondozásában megjelent CD-n ÁBRAHÁM Márta a Londoni Filharmonikus Zenekar szólistája.

Szólistaként fellépett a London Filharmonikus Zenekarral, a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral, a Holland Rádió Zenekarával, a Belga Rádió Zenekarával, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a European Sinfoniettával, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Máv Szimfonikus Zenekarral és a Budapesti Vonósokkal. Olyan híres karmesterekkel koncertezik szólistaként mint Yehudi Menuhin, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Helmuth Rilling, Sakari Oramo, vagy Fischer Ádám. Kamarazenészként is rendszeres meghívottja hazai és nemzetközi fesztiváloknak, olyan neves és elismert partnerekkel dolgozik mint Bogányi Gergely, Spányi Miklós, Vásáry Tamás, Nagy Péter, vagy Enrico Dindo.

Repertoárja átfogó képet ad mind a szóló-, mind a kamarairodalomból, valamint átível a korabarokktól napjaink zenéjéig. Koncertezett Észak- és Dél-Amerikában, Japánban, Dél-Koreában, számos rangos zenei fesztivál állandó meghívott vendége, olyan jelentős koncerttermek ünnepelt szólistája mint az Amszterdam Concertgebouw, a Berlin Philharmonie, vagy a Brüsszel Palais de Beaux-Arts.

2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, évente számos mesterkurzust ad Magyarországon és külföldön egyaránt. Nevéhez fűződik az évente ismétlődő Váci Szólista Műhely hegedű-kamarazene mesterkurzusának létrehozása. Jelenleg a Concerto Armonico Kamarazenekar koncertmestere.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
J.S. Bach - Balogh Máté - Tornyai Péter - Horváth Balázs: Kunst | Der | Fuge
Nagyterem
10 éves az In Medias Brass
Petsi Vigadó
Pikolós gyöngyszemek │ Kanyó Dávid sorozata - Kaleidoszkóp
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek