BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Rados Ferenc
Név: Rados Ferenc
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1934
Hangszer: zongora
 
1934. október 26. Budapest

Zongoratanulmányait Budapesten kezdte, később Moszkvában folytatta Viktor Mersanov vezetésével. Hazatérve Kurtág Györggyel együtt Kadosa Pál tanársegédje lett a Zeneakadémián.

Nemzetközi hírű magyar zongoraművészek (többek között Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és Schiff András) tanára volt. Kamarazene-professzorként később olyan művészeket tanított, mint Csalog Gábor, Fülei Balázs, Ittzés Gergely, Kelemen Barnabás, Keller András, Nagy Péter, Rohmann Ditta, Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Várjon Dénes, Vékony Ildikó, valamint az Auer Vonósnégyes, a Bartók Vonósnégyes és a Somogyi Vonósnégyes.

Az 1990-es évek közepén távozott a Zeneakadémiáról, azóta rendszeresen tart mesterkurzusokat külföldön és Magyarországon egyaránt. Több nemzetközi zongoraversenyen zsűrizett, tanított a szombathelyi Bartók szemináriumon is.

Kocsis Zoltán több kétzongorás átiratát mutatták be együtt. Repertoárján főként bécsi klasszikus és romantikus zongora- és kamaraművek szerepelnek. Ritka fellépéseit és zenei felvételeinek megjelenését mindig nagy várakozás övezte. Mozart és Schumann lemezeit a Hungaroton adta ki. Számos publikációja is megjelent.

1980-ban a Magyar Népköztársaság Érdemes Művésze lett. 1997-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével (polgári tagozat) ismerték el előadóművészi és pedagógusi tevékenységét, 2010-ben Kossuth-díjat kapott. Az Új Magyar Zene Egyesület alapító tagja.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek