BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Gulyás Dénes
Név: Gulyás Dénes
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1954
Hangszer: ének - tenor
 
1954. március 31-én született. 1978-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán operaénekesi és művész-tanári diplomát szerezett. Még ebben az évben szerződtetette a Magyar Állami Operaház. 1979-ben második díjat nyert a pármai Giovani Cantanti Lirici nemzetközi énekversenyen. A következő évben Európa vezető színházaiban énekelt, így a Milánói Scalában, a Royal Opera House Covent Gardenben, valamint a hamburgi, müncheni, bonni, frankfurti, párizsi wiesbadeni, marseilles-i, firenzei, genovai, barcelonai operákban, az amszterdami Concertgebouwban, a bécsi Musikvereinsaalban, a Párizsi Rádióban, Montevideo, Osaka, Tokió, Nagoya, Yokohama, Madrid koncerttermeiben, valamint a New York-i Aweri Fisherben és a Carnegie Hallban.

1982-ben megnyerte az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekverseny első díját Philadelphiában. Ez a díj nyitotta meg számára az amerikai operaházak és koncerttermek kapuit, így énekelhetett Philadelphiában, Dallasban, Houstonban, San Diegoban, San Franciscoban, Miamiban, Washington DC-ben, Montreálban. 1984-ben 4 éven keresztül a New York Metropolitan Operában szerepelt a Bohémélet, Rigoletto, Romeo és Julia, Hovanscsina, a Rózsalovag és a Manon című operákban. Ez utóbbi szerepet ő énekelte először a Metropolitan új épületében. Az elmúlt években olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Igor Markevich, Doráti Antal, Yehudi Menuhin, Bernard Haitink, Giuseppe Patane, James Levine, Lamberto Gardelli, Claudio Abbado, Silvio Varviso.

1989-ben operarendezőként is bemutatkozott: Gounod Romeó és Júlia című darabját vitte színre a Magyar Állami Operaházban. Még ebben az évben megrendezte Leoncavallo Bajazzok cimű operáját is. Az 1989-90-es évadban az általa rendezett Romeó és Júlia előadást meghívta a Valenciai Operaház.

1990-ben fellépett a Wiener Staatsoperben, mint Des Grieux, illetve mint Titus, Mozart Titus kegyelme című oparáiban. 1991-92-ben Buenos Aires-i Teatro Colonban Faustot, Zürichben Romeót, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Martinou Julietta című oparájában a tenor főszerepet énekelte. Szintén ebben az évadban Prágában Titust, Firenzében a Jeanne d'Arc tenorszerepeit, Tel Avivban Lenszkij és Rodolfo szerepeit énekelte, fellépett Bécsben, Le Havre-ban és Strausbourgban Dvorak Te Deum és Janacek Örök Evangélium című műveiben, Granadában Dvorak Stabat Materét, a prágai Smetana Saalban Verdi Requiemjét énekli.

Az elmúlt években nemcsak opera-, hanem dalénekléssel is foglalkozik, összesen több mint harminc koncertet adott Magyarországon és Franciaországban.

Az 1992-93-as évadban a Győri Nemzeti Színház oparatagozatának a vezetője, itt rendezte meg Puccini Gianni Schicchi és Köpeny című operáit. 1992-től a Nemzeti Színházban mint zenei tanácsadó dolgozik. Itt írta át és rendezte meg Kacsoh Pongrác János vitéz című darabját. A Nemzeti Színházhoz tartozó Refektóriumban kamarakoncert-sorozatot indított útjára, amelyben az első évban öt, a másodikban kilenc, a harmadikban pedig tizenhat koncert szerepel a műsoron. A sorozatnak nemcsak szervezője, hanem előadómüvésze is.

Díjak, kitüntetések:
1982 Luciano Pavarotti Énekverseny, első díj
2016 Kossuth-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek