Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Csányi Tamás


ének - kontratenor, karnagy

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1959

 
1959. június 12., Budapest

A Ciszterci Szent Imre templom karnagya, 1982-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mint zenetanár és karnagy. Az itt töltött évek alatt fordult érdeklődése a régi zenekultúra felé, mint férfialt énekes. A középkor és reneszánsz zenéjét, előadói praxisát ösztöndíjasként 1982-83-ban kutatta Brüsszelben, Párizsban és Bécsben, majd hazatérve kapcsolódott a hangversenyélethez. Ennek része 4 ilyen irányú hanglemezfelvétel (Egy trubadúr Magyarországon, J. Pannonius és reneszánsz költők, Régi magyar betlehemes, Brockes passió).

A budapesti, Villányi úti Ciszterci Szent Imre templom kórusához 1979-ben csatlakozott és azóta vállal részt az egyházközség zenei programjainak, hangversenyeinek szervezésében. Elkötelezett a régi magyar, illetve a történelmi Magyarországon keletkezett egyházi hagyaték feldolgozása iránt (S. Capricornus, F. Pfeifer, J. és M. Haydn, V. Deppisch, J. J. Fuchs, G. J. Werner hagyatéka stb.) Szerkesztője és közreadója a 2004-ben, majd 2012-ben ismét megjelent „Szép régi énekek” című népénekgyűjteménynek, amely 89, eddig még nem publikált éneket tartalmaz orgonakísérettel.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
1995 Händel, Georg Friedrich: Brockes passió Hungaroton HCD 12734-36