BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szecsődi Ferenc
Név: Szecsődi Ferenc
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1954
Hangszer: hegedű
 
Szecsődi Ferenc a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Bodonyi István, a Zeneakadémián pedig Szűcs Mihály növendéke volt. Diplomájának megszerzésével egyidejűleg elnyerte a Zeneakadémia Nagydíját.

Tanári pályafutását 1977-ben Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kezdte, s azóta számtalan tanítványa koncertezik vagy tanít országszerte és külföldön. Zenepedagógiai munkáját 2000-ben habilitált egyetemi tanári cím odaítélésével ismerték el.

Nemzetközi szólistakarrierje 1984-ben indult, amikor a Cziffra Alapítvány nagydíjasa lett. Azóta szívesen látott művész Európa számos nagyvárosának hangversenypódiumán Párizstól Bécsig, Bolognától Madridig, Prágától Zürichig vagy éppen Kijevig.

A magyar zenei életben is aktív szerepet játszik. Több zeneszerző, így Durkó Zsolt, Rózsa Pál, Kocsár Miklós vagy Huszár Lajos ajánlotta számára versenyműveit. Rendszeresen készít felvételeket a Magyar Rádió és Televízió stúdióiban.

1987-ben a Magyar Rádió művészeti díját kapta meg, 1992-ben az év legjobb előadóművészévé választották, és a következő évben állami kitüntetésként Liszt Ferenc-díjban részesült. Pedagógiai munkássága elismeréseképpen 1996-ban Weiner-díjjal, 2009-ben Érdemes Művész címmel tüntették ki.

Lemezkiadványai közül a magyar hegedűirodalom klasszikus vonulata a jelentős. A Nagy magyar hegedűiskola című lemezét mind a lemezkedvelők tábora, mind a kritika elismerően fogadta.

2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.

2020-ban Magyarország Kiváló Művésze Díjban részesült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek