BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Tiszay Magda
Név: Tiszay Magda
Születési hely: Békéscsaba
Születési dátum: 1919
Hangszer: ének/ének - mezzoszoprán/ének - alt
 
1919. április 4., Békéscsaba - 1989. december 27., München

Az Operaházban 1944-ben debütált Mirabella szerepében (Johann Strauss: A cigánybáró). Egészen kis szerepektől kezdve hangfaja minden jelentős szerepét nagy sikerrel énekelte: Orfeusz, Carmen, Márfa (Hovanscsina), Koncsakovna (Igor herceg), Olga (Anyegin), Örzse (Háry János), Háziasszony (Székely fonó), Azucena (A trubadúr) és Ulrica (Az álarcosbál).

A koncertpódiumon ugyanolyan otthonosan mozgott, mint az operaszínpadon, így rövid idő alatt állandó szereplője lett a hazai oratórium- és dalesteknek. Nagy repertoárjából talán Verdi Requiemjét, valamint Bach miséit, oratóriumait és kantátáit emelhetjük ki.

Énekelt Otto Klemperer, Francesco Molinari-Pradelli és Lamberto Gardelli vezényletével, valamint Giuseppe di Stefano budapesti vendégszereplésén Ulricát alakította Verdi Az álarcosbál című operájában.

1962-ben az akkori Német Szövetségi Köztársaságban telepedett le, de ott nem kapott tehetségéhez méltó feladatokat, így sajnálatosan rövid pálya után, hangja teljében hamarosan visszavonult az énekléstől.

Az egyik legszebb, érzékien sötét színű hang birtokosa volt, amelyhez páratlan muzikalitás és stílusérzék társult.

Díjak, kitüntetések:
1957 Kossuth-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek