Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Héja Domonkos


karmester

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1974

 
A zenész családból származó művész 1997-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főskola ütős szakán Szűts Lóránt és Rados Ferenc növendékeként, emellett Sebők György zongora-mesterkurzusait is látogatta. Karmesteri diplomáját 1998-ban szerezte meg Lukács Ervin tanítványaként, eközben Jurij Szimonov mestrekurzusain is részt vett.

1993-ban azzal a céllal hozta létre az ifjú tehetségekből álló @@KAR_108## -t, hogy az itthon ritkán játszott szerzőket is megismertesse a magyar közönséggel, illetve hogy a fiatalokkal is megkedveltesse a komolyzenét. A zenekarnak 2011-ig volt vezető karmestere és művészeti vezetője.

1995/96-ban Weiner Leó ösztöndíjasként a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere volt. 1998-ban a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyén I. díjat nyert, valamint elnyerte a Közönségdíjat és a Solti György Különdíjat is. Az athéni Dimitris Mitropoulos Nemezetközi Karmesterversenyen Különdíjat és a közreműködő Chromaton Zenekar Nagydíját nyerte el.

Domonkos vezényelte a Parlamentben a NATO-csatlakozással kapcsolatos ünnepi koncertet, valamint az Állami Operaház március 15-i díszelőadását. 2001-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Puccini Bohémélet című operájával. 2002-ben Firenzében és Rómában Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját vezényelte nagy sikerrel. Visszatérő vendége a Kassai Állami Filharmóniának, a Macedón Filharmonikus Zenekarnak, a Tokyo City Philharmonic Orchestranak és a Orchestra di Lazio Romanak. 2003-tól a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának állandó asszisztens karmestere.

2004-re felkérést kapott több olasz zenekartól, valamint a berlini Deutsches Symphonic-Orchestertől. 2005 és 2011 között Németországban a chemnitzi Operaház első karmesteri tisztét töltötte be, 2011 és 2013 között a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójaként és vezető karmestereként dolgozott.

Díjak, kitüntetések:
2003 Liszt-díj
2005 Artisjus-díj
2008 Gundel-díj
2010 Junior Prima Díj