BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Ménesi Gergely
Név: Ménesi Gergely
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1970
Hangszer: karmester/karvezető
 
6 éves korában kezdett el hegedülni. 1984 és 1988 között a Szent István Gimnáziumban tanult Budapesten, ahol előbb a második hegedű szólamvezetője, majd a zenekar másodkoncertmestere lett - Záborszky József irányítása alatt. 1989 és 1994 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1994-ben kórusvezetői, 1997-ben karmesteri diplomát szerzett (ez utóbbit kitüntetéssel). A Zeneakadémián kamarazenekart szervezett diploma-hangversenyek kísérésére.

Vezényelte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Kassai Filharmonikus Zenekart és a csíkszeredai Csíki Kamarazenekart (amely két együttesnek állandó vendégkarmestere), a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a MATÁV Szimfonikus Zenekart, Miskolci Szimfonikus Zenekart, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, a Debreceni Filharmonikus Zenekart, a Győri Filharmonikus Zenekart. 1997 és 1999 között a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének kamarazene tanára és az Intézet Szimfonikus Zenekarának vezetője. Emellett a Miskolci Galéria Kamarazenekar művészeti vezetője.

1994-ben és 1996-ban rész vett Jurij Szimonov mesterkurzusán Miskolcon, 1996-ban a Bartók Szemináriumon Szombathelyen, 1996-97-ben a Helmuth Rilling által vezetett 'Musicfest' mesterkurzuson Stuttgartban.

1998-ban a IX. Ferencsik János Nemzetközi Karmesterversenyen második díjat kapott. 2000 februárjától 2004 júliusáig a Váci Vox Humana Kórus karnagya, 2000-től 2002-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szolfézs és zeneelmélet tanára. 2001 augusztusától 2007 februárjáig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

2006-2009 között a Pannon Filharmonikusok karmestere volt.

Jelenleg (1999-től) a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet szimfonikus zenekarának (a Győri Egyetemi Zenekarnak) a karmestere, (2009-től) a Zuglói Filharmónia karmestere, (2013-tól) a budapesti Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere.

Vendégszerepelt Svájcban, Németországban, Svédországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Erdélyben és Horvátországban.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek