BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Rajk Judit
Név: Rajk Judit
Születési hely: Budapest
Hangszer: ének - alt
Link: www.juditrajk.com/
  contraston.com
Együttes: Corelli Consort/Metrum Ensemble
 
Rajk Judit énekművész. Budapesten született. Bölcsésztanulmányokat folytatott, majd énekművész diplomát, 2009-ben pedig "Summa cum laude" minősítéssel doktori fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg ugyanott az Egyházzene Tanszakon egyetemi docens, magánének-hangképzést, ének módszertant és hangképzéstörténetet tanít. 2013 szeptemberétől a kecskeméti Kodály Zoltán Intézet professzora.

Művészi pályáját jelentősen befolyásolta a budapesti Művész Színház Anatolij Vasziljev rendezte Dosztojevszkij adaptációja, A nagybácsi álma énekesnő szerepe. Vasziljev ismertette meg a romantikus orosz dal (románc) műfajával, melynek azóta avatott előadójává vált, doktori disszertációját is e témából írta.

Oratórium, dal- és kamaraénekes, rendszeresen megszólaltatja kortárs szerzők műveit, több vokális mű ősbemutatója fűződik nevéhez, magyar és külföldi szerzők írtak számára dalokat. Állandó zongorista kamarapartnere Borbély László. 2001-ben jelent meg a Hungarotonnál Fekete Gyula Római láz című operájának CD kiadása, amelyen az opera főszerepét énekli. Előadását mind a brit Opera magazin, mind a New York-i Metropolitan Opera News elismerően méltatta. 2004-ben, a Holokauszt 60. évfordulójára az Oscar-díjas színész Maximillian Schell-el készített lemezfelvételt, 2006 tavaszán a berlini Deutsche Oper zenekarával, németországi bemutatón énekelte Jeney Zoltán Halotti szertartásának alt hangra komponált tételeit. 2011-ben a berlini Ensemble UnitedBerlin rendelt számára új művet, Könczei Árpád Rezonanciák alt hangra, kamarazenekarra és népi trióra című művének bemutatója Gábor Ferenc vezényletével 2012. februárjában volt a Konzerthausban. 2016-ban a Zeneakadémia Nagytermében Dukay Barnabás nagyszabású monódiáját mutatja be “…az enyém és értem van…” címmel, melyet a szerző neki dedikált. 2018 óta dolgozik a Berlini Filharmonikusok Kamaraszólistáival, kamarazenei repertoárjukon elsősorban a 20. század első felének muzsikája és kortárs művek szerepelnek.

Kortás zenei előadói munkájáért, új művek bemutatásáért 2005-ben, 2011-ben és 2018-ban Artisjus díjat kapott. 2013 nyarán a Liszt Ferenc Zeneakadémia felkérésére CD felvételt készít, Liszt és Dvorák munkáiból. Következő CD-je a 2019/2020-as évadban jelenik meg a HUNGAROTON-nál, Kodály Zoltán, Dukay Barnabás, Jeney Zoltán és Balogh Máté szólóhangra írt munkáiból, az Alessandro Cedrone vezényelte Budapesti Vonósokkal, Ellopott idő - tempo rubato címmel.

2019-ben Kurtág György “…elszunnyadni, semmi több…” címmel Rajk Juditnak írta és ajánlotta legújabb művét, a Tandori Dezső verseire írt, 7 dalból álló kamaraciklusát. A mű bemutatója 2019. május 10-én volt a FUGÁban, Budapesten.

Európa számos országában, Oroszországban, Törökországban, Grúziában és az Egyesült Államokban vendégszerepelt, dalestekkel, kamarazenei produkciókkal, nagyzenekarok szólistájaként és mesterkurzusok professzoraként. Rendszeresen készít felvételeket a Magyar Rádió számára is. 1996 óta több kamaraformáció, így a CONTRASTON, a Trio Passacaglia és a Metrum Ensemble tagja.

2009 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett FUGAkoncertek művészeti vezetője. 1998-tól az Európai Kulturális Alapítvány, Budapest kuratóriumának tagja, 2009 óta a kuratórium elnöke.


Rajk Judit aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
HoME - House. Music. Europe. FELHÍVÁS művészeknek
Ausztria, Magyarország, Szerbia, Spanyolország
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje
Zeneakadémia
ELMARAD | Molnár Anna és Osztrosits Éva koncertje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek