BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dobozy Borbála
Név: Dobozy Borbála
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1955
Hangszer: csembaló
 
Dobozy Borbála Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora főtanszakon érettségizett. Párhuzamosan két éven át vendéghallgatóként látogatta Sebestyén János csembalóóráit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Felsőfokú csembalótanulmányait Zuzana Ruzicková vezetésével a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán kezdte, majd a prágai Zeneakadémián folytatta nála, ahol kitüntetéssel diplomázott. A következő években a historikus előadói gyakorlatot tanulmányozta: először a salzburgi Mozarteumban Liselotte Brändle, Nikolaus Harnoncourt és Johann Sonnleitner irányításával. Itt szerezte meg második diplomáját, ugyancsak kitüntetéssel. Ezután még egy évig tanult a zürichi Zeneakadémián Johann Sonnleitner tanítványaként.

Pályájának meghatározó eseménye volt, hogy 1983-ban díjat nyert a belgiumi Brugge-ben rendezett rangos nemzetközi csembalóversenyen, amelyre 2001-ben zsűritagként térhetett vissza. A legnevesebb fesztiválokon szerepel, fellépett már például a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a Bergeni Fesztiválon is több alkalommal. Az utóbbi években különösen gyakran koncertezik a kubai származású gambavirtuóz José Vázquezzel, aki egyben nemzetközi hírű hangszergyűjtemény birtokosa is és utazó kiállításával járják Európát, kurzusokat, koncerteket tartva.

Dobozy Borbála művészi tevékenysége középpontjában Johann Sebastian Bach életműve áll, de repertoárja szinte az egész csembalóirodalmat felöleli, beleértve a 20. századi és a kortárs zenét is. Több magyar zeneszerző – Hidas Frigyes, Balázs Árpád, Arányi-Aschner György – komponált már számára. Európa legtöbb országában és az USA-ban koncertezett, rádió-, TV- és lemezfelvételeket készített. Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma (Componimenti musicali per il cembalo) 1992-ben elnyerte a Hamburgi Német Lemezkritikusok Díját.

A Magyar Bach Társaság Alapítványának elnökeként Dobozy Borbála aktívan részt vesz az évente megrendezett Budapesti Bach Hét szervezésében.

Díjak, elismerések
2011 Liszt-díj
2021 Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetés

Letölthető sajtófotó (4MB)

Dobozy Borbála aktuális koncertjei
Koncertkalendárium (www.muzsikalendarium.hu)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
LIGETI 100 | A Budapest Music Center fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát
BMC
Eötvös Péter: Valuska│Opera-ősbemutató
Eiffel Műhelyház
Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége) - magyarországi bemutató
Müpa
Lemezajánló
További lemezek