Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

(Szakács) Ajtony Csaba


karmester

Születési hely
Kolozsvár (Cluj - Ro)
Születési dátum
1976
Weboldal

 
Ajtony Csaba a UVic Symphony Orchestra vezető karmestere a kanadai Victoriában, és a bécsi Mitteleuropäisches Kammerorchester (MiKamO) karmestere. A kolozsvári születésű karmester az elmúlt évek során számos magyarországi zenekar, valamint a Toronto Symphony Orchestra, a frankfurti hr-sinfonieorchester, a bécsi Radio-Symphonieorchester (RSO) és a wroclawi Filharmonikusok vendége volt, vezényelte visszatérő vendégként a Darmstadti Kortárszene Fesztivál előadásait, koncertezett a curitibai SiMN (BR), a montréali MNM (CAN), a Wien Modern (AT) és Dresdner Tage der zeitgenössischen Musik meghívottjaként.

Ajtony Csaba pályája Gentle birth című zenei színházának sikere után a drezdai Festspielhaus (EZKH) rezidens karmester-zeneszerzője és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar karmester-asszisztenseként folytatódott. Operakarmesterként 25 évesen mutatkozott be Budapesten, Sosztakovics Cserjomuski című darabjával. A bécsi Studiobühne karmestereként majd az olasz verizmus utolsó letéteményeseként számon tartott Maurizio Arena munkatársaként Puccini- és Verdi-operákat vezényelt az orvietoi Mancinelli színházban 2013 és 2016 között.

A MiKamO 2008-2010 között rendezett Hermes és recycled hangversenyciklusainak keretében rendszeresen dirigált Közép-Európa és Kína meghatározó hangversenytermeiben, a budapesti Zeneakadémián, a bécsi Musikvereinban és Konzerthausban is. A budapesti ÚJ{Lélek&Zene} koncertsorozat művészeti vezetője.

lásd még: (Szakács) Ajtony Csaba - zeneszerző
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2019 Istvan Anhalt: the timber of those times CMC - Canadian Music Centre CD-CMCCD 26419