BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Horváth Balázs
Név: Horváth Balázs
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1976
Hangszer: karmester
E-mail: horibali@gmail.com
Tel.: +36 20 393 1341
Link: balazshorvath.com/
 
1976. március 6. Budapest

Zeneszerzői tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zeneszerzés szakán kezdte, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára, ahol Jeney Zoltán, Bozay Attila és Vajda János növendéke volt. 1999-ben diplomázott. Ugyanezen év szeptemberétől 2002-ig a Zeneakadémia Zeneszerzés DLA programjának doktorandusz hallgatója volt. 2002 szeptemberétől az Egyetem tanársegédjeként zeneszerzést, ellenpontot, zeneelméletet tanít. DLA fokozatát 2005. októberében szerezte meg.

1994-ben részt vett a Dr. Richard Cornell vezette Boston University Tanglewood Institute nyári kurzusán, 1997-ben pedig a Louis Andriessen vezette hollandiai 3rd International Young Composers´ Meetingen, Apeldoorn kurzusán. A szombathelyi Bartók Szeminárium rendszeres látogatója, ahol Brian Ferneyhough, Michael Jarell, Marco Stroppa, Denis Smalley és Szigetvári Andrea előadásait hallgatta 1996 és 1999 között, 2003-ban pedig a Szeminárium zeneszerzés programjának volt az asszisztense Michael Jarrell és Jonathan Harvey mellett. 2000 szeptemberében az Eötvös Péter vezette Stockhausen: Hymnen szeminárium előadásainak, próbáinak és a koncertnek volt a hallgatója.

1997-ben és 1999-ben második díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzés versenyén. 1999-ben 3. díjas lett a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet pályázatán. 1999-ben Idődalok c. darabja elhangzott Bostonban a 17. ALEA III Nemzetközi Zeneszerzés Versenyének döntőjében. 2000-ben Petrus-passio c. kórusműve nyert nívódíjat a törökszentmiklósi Megváltás pályázaton. 2002-ben Contraindications c. kamaraműve 2. díjat nyert a szegedi Vántus István Társaság zeneszerzői pályázatán. 2007-ben első díjat nyert POLY c. darabjával az In Memoriam György Ligeti zeneszerzői pályázaton Berlinben.

2009-ben az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájában BORROWED IDEAS c. művével második díjat nyert. 2011-ben a második Új Magyar Zenei Fórum döntőjében két műve is elhangzott. A (Tek)tonikust a kamarazenekari kategóriában 2., a Fausték az elvarázsolt kastélyban című darabot a nagyzenekari kategóriában 1. díjjal jutalmazta a zsűri.

Több művét bemutatták Magyarországon és külföldön egyaránt. Kompozícióit játszották a Budapesti Őszi Fesztivál, a Mini Fesztivál, az Új Magyar Művek Bemutatója, a Hommage a Bartók - Hangversenyciklus 2006, az amsterdami Gaudeamus Music Week, a Villeneuve-lez-Avignon-i 25. Centre Acanthes fesztivál, a szombathelyi Bartók Fesztivál, a Making New Waves, az ISCM World Music Days (Ljubljana, 2003; Göteborg, 2009) fesztiváljain, a londoni Music of Today, a Huddersfield Contemporary Music Festival, a FOCUS! 2007: The Magyar Legacy (New York) és a Music in Current (Tokyo) keretében.

Zeneszerzőként együtt dolgozott Eötvös Péterre, Fekete-Kovács Kornéllal, Rivka Golanival, Bársony Péterrel, Rácz Zoltánnal, Serei Zsolttal, Tihanyi Lászlóval, Vajda Gergellyel, Pierre-André Valade-dal, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Componensemble-val, a Concerto Budapesttel, az Ensemble Modernnel, a Göteborg Symfonikerrel, a Horvát Rádió Big Bandjével, az Intermoduláció Kamaraegyüttessel, a Modern Art Orchestrával, az MR Szimfonikusokkal és a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

2003 novemberében a Huddersfield Contemporary Music Festivalon az UMZE Kamaraegyüttes (Nagy Zsolt vezényletével ) mutatta be a, MAGNETS IV (round and round) című darabját, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ megrendelésére komponált. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 2004-ben MAGNETS IV (round and round), 2007-ben Waiting for... c. darabjáért Istvánffy Benedek-díjjal jutalmazta.

2004 februárjában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mutatta be Gabrieli kommentárok című zenekari darabját, a koncert karmestere Kovács László volt. 2004-ben és 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a New York-i Juilliard School of Music közös projektjének szervezője, valamint egyik művészeti irányítója volt. A projekt keretében karmesterként is közreműködött.

2005. október 17-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében rendezett szerzői estjén hat kompozíciója hangzott el Vajda Gergely és saját vezényletével. A koncerten három ősbemutatóra is sor került.

2000-2002-ben Kodály Zoltán zeneszerzői ösztöndíjat kapott. 2001-től darabjait az Editio Musica Budapest (EMB), Zeneműkiadó Kft. jelenteti meg.

Horváth Balázs az utóbbi években karmesterként is egyre aktívabb, 2009 óta a kortárszenét játszó THReNSeMBle együttes vezetője.


Díjak, elismerések
2004 Istvánffy Benedek-díj
2007 Erkel Ferenc-díj
2007 Istvánffy Benedek-díj

lásd még: Horváth Balázs - zeneszerző
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Beethoven és Brahms cselló-zongora szonátái kortárs magyar művek társaságában 3/3.
Könyvtár
Szokolay Dongó Balázs: Fohász
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek