BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Farnadi Edith
Név: Farnadi Edith
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1921
Hangszer: zongora
 
Farnadi Edith hét éves korában kezdett zongorázni. Kilenc évesen már Székely Arnold növendéke volt a Zeneakadémián, ahol Bartók is foglalkozott vele. Kamarazenét Weiner Leónál tanult. Első nyilvános fellépése kilenc éves korában volt, tizenkét évesen már Beethoven C-dúr zongoraversenyének szólistájaként lépett fel. Két ízben Liszt-ösztöndíjat kapott. A harmincas években Hubay Jenő mesteriskolájában működött, mint kamarazenész és zongora-kísérő. Hubay híres zártkörű hangversenyein Richard Strauss, Bronisław Hubermann és Zathureczky Ede kamarapartnereként is fellépett. Zongora-művészi diplomáját 1938-ban kapta meg.

1946-ban Ausztriába emigrált, és 1950-től kezdődően egyre többet hangversenyezett előbb Nyugat-Európában, majd az egész világon. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Clemens Krauss, Karl Böhm, Hermann Scherchen, Ernest Ansermet, Adrian Boult vagy Wolfgang Sawallisch. A bécsi, a berlini és a londoni filharmónia, az amszterdami Concertgebouw és a Suisse Romande rádióállomás állandó szólistája volt. Előadásának legfőbb jellemzője a kirobbanó temperamentum és a fölényes virtuozitás volt.

Számos hanglemezfelvétel készült vele elsősorban a Deutsche Grammophon és a Decca cégeknél: lemezre játszotta Bartók és Kodály szinte valamennyi zongoraművét, Varga Tiborral Bartók hegedűre és zongorára írt szonátáját, továbbá Liszt, Chopin, Schumann, Csajkovszkij, Prokofjev és mások számos kompozícióját. Egyik legismertebb felvételén Bartók 2. és 3. zongoraversenyét játszotta Hermann Scherchennel és a Bécsi Operaház zenekarával. Liszt h-moll szonátájának, valamint két zongoraversenyének felvételét a New York-i Westminster Records adta ki

A hatvanas évektől kezdődően Magyarországon is vendégszerepelt. Élete utolsó évtizedében Grazban tanított. 52 évesen ragadta el a halál.
(Malina János)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Budapest
Dohnányi Quartet 3/3. | Beethoven, Schnittke + pravoszláv kórus-tételek
Könyvtár
Találkozások - Kedves Csanád, Matkó Tamás és Szigeti Máté szerzői estje
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek