Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Szalai Éva


zongora

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1987
Weboldal

 
Szalai Éva Budapesten született. Zongoratanulmányait Kiskőrösön kezdte Dr. Pethő István növendékeként, majd a kecskeméti Kodály Iskolában folytatta Radványi Mária Bartók-Pásztory Ditta-díjas zongoraművésznő irányításával. 17 évesen a III. Országos Kamarazenei Verseny Nagydíját hozta el Békéscsabán, majd egy évvel később az ugyanott megrendezett Országos Zongoraverseny abszolút győztese lett.

Zeneakadémiai tanulmányai során nemzetközi versenyeket nyert: a Brémai Nemzetközi Zongoraversenyen 2 különdíjjal jutalmazták játékát, majd Franciaországban elnyerte az Adilia Alieva Nemzetközi Zongoraverseny I. díját és a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat, valamint a III. Alain Marinaro Nemzetközi Zongoraverseny Nagydíját. Nemrég a Semper Music Nemzetközi Verseny I. díjával tüntették ki.

Hazánkon kívül fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Izraelben, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. Madridban a Moszkvai Fiatal Virtuózok kísérték Bach-előadását, Perpignanban a Collegium Mediterranée kamarazenekarával szólaltatta meg Beethoven G-dúr zongoraversenyét. Hazánkban a kecskeméti és a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével is fellépett szólistaként. Játékát Őfelsége Vilmos Sándor holland király és családja jelenlétében is hallhatta a közönség.

Szalai Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel diplomázott 2011-ben. További tanulmányait a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián Dmitri Bashkirov professzor vezetésével, valamint a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor irányításával végezte.

Neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint például Joaquín Achúcarro, Michel Dalberto, Aquiles Delle Vigne, Menahem Pressler, Anne Queffélec, Geoffrey Simon, Ungár Tamás és Michael Voskresensky. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt, ahol koncertfellépései mellett José Feghali, Yoheved Kaplinsky és Hung-Kuan Chen tanította.

2016-tól a hollandiai Young Piano Masters Társaság tagja.