Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Seleljo Erzsébet


szaxofon

Születési hely
Születési dátum

 
Seleljo Erzsébet tizenhárom évesen - hét évnyi zongoratanulás után - kezdett el szaxofonozni édesapja, Seleljo Jaroszlav irányítása alatt a bonyhádi zeneiskolában. Ezekben az évekbent a Helicon Fesztivál komolyzenei kategóriájának aranyérmét és fesztiváldíját (2000), valamint az I. Országos Zeneiskolai Szaxofonverseny 1. díját (2001) nyerte el. Tanulmányait a londoni Royal College of Music és a Konservatorium Wien Privatuniversität hallgatójaként végezte, doktori fokozatát pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Diákévei során elnyerte a Liszt Academy Network (2008) és a Klassz iroda (2009) ösztöndíjait. Részt vett Claude Delangle, Arno Bornkamp és Nobuya Sugawa mesterkurzusain, valamint a London Sinfonietta és a Royal Philharmonic Orchestra által szervezett iskolai workshopokon.

Versenyeredményei közül kiemelkedik a 2008-as North London Festival of Music and Drama Concerto-kategórijában kapott elismerése és különdíja, illetve a Zeneakadémia zeneszerzőversenyének előadói különdíja, melyet több alkalommal is elnyert.

Szólistaként fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával és a Győri Symphonic Band kíséretével. Gyakran játszik hazai zenekarokkal és kortárs együttesekkel (pl. Concerto Budapest, Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekara, UMZE kamaraegyüttes). Rendszeres kamarapartnere zongorista testvére, Seleljo Irén és Razvaljajeva Anasztázia, akivel megalapították a Duo SeRa szaxofon-hárfa duót. Velük, és más hangszeres művészekkel Erzsébet fellépett számos hazai és külföldi helyszínen és nemzetközi kamarazenei fesztiválokon, pl. romániai Vibrate! Fesztivál (2019), az isztambuli Opus Amadeus Kamarazenei Fesztivál (DuoSeRa, 2018), az Academic Chamber Music Festival Szentpéterváron (Duo SeRa, 2016) stb. Seleljo Erzsébet a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szaxofon tanára.