BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Dobszay-Meskó Ilona
Név: Dobszay-Meskó Ilona
Születési hely: Debrecen
Születési dátum: 1981
Hangszer: zongora/karmester
E-mail: meskoilona@gmail.com
  +36 70 942 1656
  +36 70 942 1656
Link: www.ilonamesko.com
Együttes: Ventoscala Sinfonietta
 
Zenei tanulmányait a debreceni Simonffy Emil Zeneiskola zongora szakán kezdte. 1994 és 1996 között a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakán, 1996 és 2000 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora és zeneszerzés szakán tanult. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán 2005-ben végzett, ugyanitt 2010-ben karmesteri diplomát is szerzett. Pályája során zeneszerzés mesterei Vajda János, Kocsár Mikós, Csemiczky Mikós és Petrovics Emil, karmester tanárai Gál Tamás, Ligeti András, Youri Simonov, Medveczky Ádám és Tihanyi László voltak.

2001-től a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában nyolc évig zongorakísérőként dolgozott, 2006-2014 között zeneszerzés főtárgyat és az ahhoz tartozó melléktárgyakat tanított, 2013-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés tanára, 2016-tól mentortanár. Korrepetitorként dolgozott többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színházrendező szakán, a Zeneakadémia opera tanszakán és 2002-ben a Radio France Fesztiválon, Montpellierben, ahol a Háry Jánost állították színpadra Gerard Depardieu-vel a főszerepben. Tagja a Horgas Quartetnek, mellyel az egész országot bejárja.

2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg. Ugyanitt II. díjat nyert 2004-ben. 2003-ban a Zeneakadémia által rendezett Kincses nevet viselő zeneszerzőversenyen lett első helyezett, ugyanezen a versenyen 2001-ben a legjobb előadó díját nyerte el.

A Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak 2003-as megalakulása óta karmestere és művészeti vezetője.

Ösztöndíjasként részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzőkurzusán. 2004-ben lehetőséget kapott az Egyetemtől, hogy New York-ba utazhasson, az ottani Zeneakadémia, a Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénnévált szeretők című darabja bemutatására.

Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban, így például az MR3-Bartók Rádióban (Korunk zenéje), a Fészek Művész Klubban (Új magyar művek hangversenyciklusa), továbbá az Ifjúsági Kortárszenei Esteken, az Őszi Fesztiválon, a Tavaszi Fesztiválon, és a Mini Fesztiválon. 2004-ben a Római Magyar Akadémia felkérésére komponált. 2005-ben a kortárs zenéről tartott előadásokat szegedi gimnáziumokban és a tanárképzőn. Ugyanebben az évben Kertesi Ingriddel Kodály, Dohnányi és Esterházy műveit adták elő Budapesten. 2006-ban zongorakísérőként dolgozott Michael Dittrich nemzetközi karmesteri mesterkurzusán, Budapesten.

2007 februárjában az országos főiskolai és zeneakadémiai harsonaversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek. 2010-ben a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen gyermekkari műve kötelező anyag volt a döntőben, 2014-ben az országos főiskolai és zeneakadémiai klarinétversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek.

2006-ban, 2009-ben és 2010-ben elnyerte a Kodály-ösztöndíjat. 2005 óta tagja a Vántus István Társaságnak, 2007 óta pedig a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja.

Vendégkarmesterként eleget tett többek között a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Operaház Failoni Kamarazenekarának, a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar, a Brassai Sámuel Kamarazenekar és a Budapesti vonósok meghívásainak.

2009-ben egyedüli magyarként jutott be a világ egyik legnagyobb karmesterversenyének, az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe a legjobb 20 karmester közé, többszáz 35 éven aluli versenyzőből kiválasztva.

2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével tartott mesterkurzusait 15 országból látogatták fiatal karmesterek.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek