BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Szabó Ferenc János
Név: Szabó Ferenc János
Születési hely: Pécs
Születési dátum: 1985
Hangszer: zongora
 
Szabó Ferenc János zongoraművész, zenetörténész. Középiskolai tanulmányait karvezetés-, zeneszerzés- és zongora szakon végezte Pécsett és Budapesten. 2008-ban kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő és Falvai Sándor zongora szakos növendékeként, ugyanebben az évben felvételt nyert a Zeneakadémia Doktori Iskolájának zongora szakos DLA- és zenetudományi PhD-képzésre, valamint a Kunstuniversität Graz kamarazenei mesterképzésére. 2012-ben sikerrel védte meg Karel Burian magyarországi működéséről és énekstílusáról írott DLA disszertációját. 2013-ban a Zeneakadémia Doktori Iskolájában DLA posztdoktori ösztöndíjas.

Alapító tagja a THReNSeMBle kortárszenei kamaraegyüttesnek és a Trio Duecento Corde zongorástriónak, utóbbi tagjaként több nemzetközi kamarazenei versenyen nyert díjat, 2009-ben és 2010-ben Fischer Annie Ösztöndíjas volt. Rendszeresen koncertezik énekművészek partnereként is, a 2012-2013-as tanév második félévétől korrepetitorként is dolgozik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Marton Éva és Meláth Andrea osztályában. Európa több országában, valamint Kínában lépett pódiumra zongoristaként. 2011 első felében a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos munkatársa. Ugyanez év szeptemberétől fiatal kutató az MTA BTK Zenetudományi Intézetének Magyar zenetörténeti osztályán. Az MTA Lendület-programja keretében 2012 júliusában megalakult 20-21. századi magyar zenei archívum és kutatócsoport tagja, 2013 szeptemberétől az MTA posztdoktori ösztöndíjasa, 2014-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Ifjúsági díját. Kutatótémája a magyar hanglemez-történet és a magyar operajátszás története, a magyar előadóművészet-történet.

2017-ben Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Beethoven és Brahms cselló-zongora szonátái kortárs magyar művek társaságában 3/3.
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek