Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Jász András


szaxofon

Születési hely
Budapest
Születési dátum
Együttes

 
Budapesten született. Édesapja hatására kezdett el zenét tanulni a zuglói Szent István Király Zeneiskolában. Hat éves korától zongorázott, szaxofontanulmányait pedig tizennégy évesen kezdte el ugyanitt. A klasszikus zene szeretete mellett már érezte, hogy a szíve igazából a blues és a jazz felé húz.

Érettségi után különböző zenekarokban játszott, majd beiratkozott az Erkel Ferenc Zeneiskolába.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán szerzett diplomát. Tanárai és mesterei voltak: Elek István, Borbély Mihály és Kollmann Gábor.

2006-ban részt vett Branford Marsalis mesterkurzusán, Kuala Lumpurban, ami nagyban meghatározza szaxofonos pályája jelenlegi szakaszát. Diplomakoncertjét a Tiszavirág zenekarral játszotta, ahol a két szaxofon - ritmus szekció felállás lehetőségeit tágítják és megpróbálnak a lehető legnagyobb improvizációs szabadságra törekedni. Fontosnak tartják a "kamarazene" jelleget és főként saját szerzeményeket játszanak. Volt szerencséjük fellépni Magyarország nagyobb városainak jazzklubjaiban és 2007 szeptemberében a budapesti MOL Jazzfesztiválon.

A Jambalaya zenekarban Nemes Zoltán zongorista vezetésével játszanak new orleans-i zenét, melyben a tradícionális "fekete zenék", a blues és a jazz ötvöződik. 2007 áprilisában a Gronau Jazzfesztiválon játszottak nagy sikerrel. 2006 nyarán Jackie Orszáczky-val játszhatott magyarországi és erdélyi turnéján.