Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Kállai Ernő


hegedű

Születési hely
Budapest
Születési dátum
1986
Együttes
Weboldal

 
Kállai Ernő 1986-ban született Budapesten. Édesapjától már kisgyermekként megtanult hegedülni, tizenkét évesen pedig felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként Bachelor és Master diplomát szerzett. Mesterével, Itzhak Perlman hegedűművésszel és a Perlman Music Program tagjaival többször zenélt együtt azóta kamarazenei koncerteken.

2008-ban debütált a Carnegie Hall Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral.

2011-ben a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozott be; több világhírű zenekarral lépett fel olyan koncerthelyszíneken, mint a párizsi Louvre Auditorium, az Avery Fisher Hall, a madridi Teatro Real, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, az Alice Tully Hall, a Carnegie Hall, a Chicago Symphony Hall, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Vigadó vagy a Művészetek Palotája. Koncertezett Amerikában, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Oroszországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban. Rendszeres fellépő művésze külföldi és hazai zenei fesztiváloknak, ahol mesterkurzusokat is tart.

Többször fellépett a Magyar Rádió és Televízió, a France Musique és a New York-i WQXR klasszikus zenei rádió adásaiban. 2014-ben Fejérvári Zoltánnal közös lemezük jelent meg a Hungaroton Kiadónál Mozart - Sonatas for Violin & Piano címmel. 2015 óta a Kállai Vonósnégyes primáriusa, mely zenekarnak egyben alapító tagja is. 2016-tól kezdve a Magyar Állami Operaház koncertmestere.

Külföldi és hazai díjak kitüntetettje. 1998-ban és 2003-ban megnyerte az Országos Zathureczky Hegedűversenyt. 2004-ben az ausztriai Semmering-i Bécsi Klasszikus Verseny, valamint a Semmeringi-i Kodály Verseny nyertese. 2005-ben a Nemzetközi Sarasate Hegedűverseny (Pamplona) különdíját vehette át. Két évvel később, 2007-ben a New York-i Salon de Viruosi ösztöndíjasa volt. 2008-ban a Juilliard Concerto Competition (New York), valamint a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny fődíjának nyertese. 2011-ben az Alexander & Buono Nemzetközi Vonósversenyen első, egy évvel később, 2012-ben pedig a Nemzetközi Szigeti József Hegedű és Brácsaversenyen a második, valamint a közönségdíjat vehette át. Még ugyanebben az évben munkássága elismeréseként Junior Prima díjat kapott. A Kállai Vonósnégyessel 2015-ben második helyezést értek el a Societa Umanitarita Nemzetközi Zenei Versenyen Milánóban. Egy évvel később pedig már elsők lettek a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen. 2016-ban a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat és a Fischer Annie Ösztöndíjat, 2017-ben pedig a Cziffra Fesztivál Tehetség Díját vehette át.

A Summa Artium alapítvány jóvoltából, egy Carlo Antonio Testore-hegedűn játszik.
 
Dátum Cím Kiadó Kód Megjegyzés
2014 Mozart, W. A.: Sonatas for Violin & Piano Hungaroton HCD 32740 Saját
2015 Csilla Gulyás: Classical Sonatas for Harp Hungaroton HCD 32753