BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kóté László
Név: Kóté László
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1941
Hangszer: hegedű
 
1941. március 20. Budapest - 2009. május 8. Budapest

Még nem volt ötéves, amikor hegedülni kezdett. Hamar felismerték különleges tehetségét, első tanára Lányi Margit volt. 16 évesen, korengedménnyel vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, B. Kádár Klára tanítványaként diplomázott 1962-ben.

20 évesen lett az Országos Filharmónia szólistája. 1964-65-ben ösztöndíjjal Leningrádban Mihail Vaimann professzornál tanult, 1968-ban Ivry Gitlisnél képezte tovább magát. Salzburgi fellépését követően Claudio Abbado meghívta a milánói Scala koncertmesterének.

Szólistaként turnézott szinte egész Európában, Közép- és Dél-Amerikában, a Szovjetunióban, Törökországban, Észak-Afrikában és Japánban. Számos rádió- és lemezfelvételt készített. Repertoárja a barokktól a XX. századig ívelt, magába foglalva a virtuóz irodalmat.

1966-tól tanított a budapesti Zeneakadémián. 1970-76-ig, majd 1983-tól a Budapesti Kamaraegyüttes koncertmestereként számos kortárs mű bemutatóját, hangfelvételét játszotta. 1976-tól 1983-ig a tokiói Musashino Zeneakadémia vendégprofesszora lett, a Polydor Records-nál szólólemeze készült, koncertezett, kurzusokat tartott. Közbenjárására indult el a budapesti Zeneakadémia és a tokiói Musashino Zeneakadémia kapcsolata is.

1983-ban tért haza; tanított a Zeneakadémián, növendékei versenyeket nyertek. 1984-88 között a Magyar Állami Operaház koncertmestere, majd 1988-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára is volt.

Nagy sikerrel mutatta be a Rádiózenekarral Székely Endre neki dedikált Fantasia concertante c. művét (1987) és II. szólószonátáját (1988). Utolsó koncertjét Kovács Dénes emlékének tiszteletére adta 2005-ben. A kritikák csodálatos hegedűhangját, makulátlan technikáját, stílusbiztonságát, előadásának intenzitását dicsérték.

Díjak, kitüntetések:
1962 Poznan Wieniawski verseny Diploma
1986 Bartók-Pásztory díj
1987 Artisjus-díj
1988 Kiváló Munkáért díj
2005 Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
mustMEET Composers | Magnus Lindberg
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Eötvös, Vajda, Varga ősbemutatók
Koncertterem
A barokk csellóirodalom gyöngyszemei
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek