BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kovács Tickmayer István
Név: Kovács Tickmayer István
Születési hely: Újvidék
Születési dátum: 1963
Hangszer: zongora
Link: www.tickmayer.com/
Együttes: Trió Kontraszt
 
Kovács Tickmayer István (Stevan Kovacs Tickmayer) zongorista, bőgős, zeneszerző és esszéíró 1963-ban született Újvidéken, a Vajdasában, a volt Jugoszlávia területén.

Kezdetben zongorázni és nagybőgőzni tanult. Az Újvidéki Művészeti Akadémián Rudolf Bruccinál tanult zeneszerzést, majd a Hágai Királyi Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Louis Andriessen és Diderick Wagenaar irányítása alatt. A Rotterdam Conservatoryban lehetősége nyílt Witlod Lutoslawskitól órákat venni, valamint elnyerte az International Society for Contemporary Music ösztöndíját. 1997-től kezdte meg a közös munkát Kurtág Györggyel és Kurtág Mártával. Ő mutatta be Kurtág Hat darab harsonára és zongorára című művét.

1986-ban, még diákként megalakította a Tickmayer Formatio-t, klasszikus zenészek, új jazz és avantgarde rock előadók közreműködésével. A csapat 2001-ig működött aktívan.

Tickmayer három éven keresztül volt tagja az Újvidéken megjelenő New Symposium kulturális magazin szerkesztőségének. Ebben az időszakban segédkezett és szervezői feladatokat is ellátott több kortárs művészeti, zenei fesztiválon. 1988-ban improvizációt és zeneszerzést tanított egy nyári művészeti táborban, Szombathelyen.

Hét éves együttműködésük alatt a legtöbb jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József (Joseph Nadj) világhírű koreográfus Orléans-i új színházával, mint az együttes zenésze, zeneszerzője és hangmérnöke.

Tickmayer adaptálta Aleksandar Tisma The Book of Blam című regényét, a darabot 1997-ben mutatták be Amszterdamban.

Gidon Kremer invitálására Tickmayer a Kammermusikfest Lockenhaus 2003-as rendezvényén meghívott előadóként vett részt, csakúgy mint 2009-ben a Kremerata Baltica Festial siguldai eseményén, Lettországban, ahol számos szerzeménye világpremierként került bemutatásra. Vendégelőadóként fellépett továbbá az Art Omin (USA, 1999) és a Civitella Ranieri Centerben (Olaszország/USA, 2007) is.

Zeneműveit előadta többek között Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, David Geringas, Roman Kofman, Yuri Bashmet (karmesterként), Tatiana Vassilieva, Khatia, Bunaitishvili, Alexei Ogrintchouk, The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble, De Volharding, Seattle Chamber Players, Magyar Szimfonikus Zenekar, Le Concert Impromptu.

Improvizőrként és nem-klasszikus muzsikusként olyan kiváló zenészekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Chris Cutler, Fred Frith, Robert Drake, Valentin Clastrier, Wu Fei, Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos, Grencsó Istvan, Dresch Mihály, The Science Group és a Thinking Plague.

Számos zeneművet írt Iva Bittova, a Kremerata Baltica és The Netherlands Wind Esemble számára is.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Mediterranean Impressions | Kortárs Spanyol zongoraest
Könyvtár
Fókuszban Magnus Lindberg - Az Eötvös Péter Alapítvány Mesterkurzusának záró koncertje
Koncertterem
Ulysses Journey 2022 | Ír-Magyar kortárs gitárzenei bemutató
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek