BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Székelyhidy Ferenc
Név: Székelyhidy Ferenc
Születési hely: Tövis (ma: Teiuș, RO)
Születési dátum: 1885
Hangszer: ének/ének - tenor
 
1885. április 4., Tövis - 1954. június 27., Budapest

A kolozsvári egyetemen jogot végzett, de ezzel egy időben Farkas Ödön növendékeként énekelni is tanult. Már Kolozsvár főjegyzője volt, amikor 1909-ben a budapesti Operaház szerződtette, ahol Hunyadi Lászlóként debütált és egészen 1945-ig (visszavonulásáig) a társulat tagja maradt.

Méltatói elsősorban kivételes zenei kultúráját, frazeálási készségét, tökéletesen érthető szövegmondását emelik ki. Nagyon sok és sokféle szerepben mutatkozott be több évtizedes pályafutása során, többek között mint Belmonte, Don Ottavio, Tamino, Florestan, Max (A bűvös vadász), Eleázár (A zsidónő), Almaviva gróf, Hunyadi László, Bánk bán, Wilhelm Meister (Mignon), Hoffmann, Don José, Faust, Rómeó (Gounod), Gerald (Lakmé), A mantuai herceg, Alfréd (Traviata), Richard (Az álarcosbál), Radames, Lohengrin, Stolzingi Walter, Parsifal, Canio, Cavaradossi, Rodolfo, Pinkerton, Kalaf, valamint Kálmán diák (A farsangi lakodalom), Nemo (Zichy Géza), Sandro (A cremonai hegedűs) és Vronszkij (Karenina Anna).

Magasrendű muzikalitásának, forma- és stílusérzékének köszönhetően kiváló oratóriuménekes is volt. Nagy sikerrel lépett fel a Bach-passiók Evangélistájaként, Händel és Haydn oratóriumaiban és Beethoven IX. szimfóniájában.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar dal- és népdalirodalom népszerűsítésében. Kodály neki ajánlotta több tenor hangra írt dalát, népdalfeldolgozását, valamint ő énekelte a Psalmus Hungaricus bemutatóján a mű tenor szólóját 1923. november 19-én.

Külföldön különösen mint koncert- és oratóriuménekes aratott komoly sikereket, de 1911. és 1912. nyarán közreműködött a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is.

1933-tól az Operaház énekmestere volt és a Zeneakadémián is tanított 1933-1944 között. 1923-tól az Operaház örökös tagja.

Tóth Aladár így jellemezte művészetét: „Székelyhidy egyike a legelőkelőbb, legemelkedettebb szellemű magyar előadó-művészegyéniségeknek; a legtisztább klasszikus kultúra képviselője; művészetéből magasrendű muzikalitás, ritka intelligencia, kivételes formaérzék és leszűrt ízlés sugárzik; bársonyos, meleg csengésű, nemesércű lírai tenorját kristályosan tiszta, rendkívül plasztikus és egyéni kifejezéssel teljes énekstílus formálja. Tökéletes szövegkiejtése a magyar énekprozódia kialakításában útmutató példa.”

Díjak, kitüntetések:
1930 Corvin-koszorú
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Európai hidak 2021 - Budapest-Berlin | Berlin-Budapest Lieder
Fesztivál Színház
Európai hidak 2021 - Budapest-Berlin | Bartóktól Bartókig
Fesztivál Színház
Petrovics Emil 90
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek