BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kobzos Kiss Tamás
Név: Kobzos Kiss Tamás
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1950
Hangszer: koboz/lant
Link: www.kobzoskisstamas.hu/
 
1950. május 30. Debrecen - 2015. november 8.

Zongorázni, majd magánúton gitározni tanult. Már gimnáziumban érdekelte a népzene és a történeti zene, egyetemi évei alatt (KLTE, vegyész szak) a Főnix színjátszó együttes, majd a Délibáb népzenei együttes tagja lett, s az ének mellett több hangszeren megtanult játszani (citera, koboz, brácsa, tekerő, lant, török saz).

1974-ben Budapestre került, a Néprajzi Múzeumban restaurátorként dolgozott és rövid időre a Kaláka együttes tagja lett, majd 1976-1986 között L. Kecskés András együttesében zenélt. Gyakran fellépett az Egyetemi Színpadon, hanglemezklubokban, templomokban.

Közreműködött Szentpál Mónika és Erdélyi György előadóestjein, évekig szerepelt a Radnóti Színpad Toldi előadásában Nagy Attilával. 1981 januárjától tagja a bécsi Clemencic Consortnak, akikkel több száz alkalommal lépett fel Bécsben és Európa számos országában. A Jánosi-együttessel is rendszeresen koncertezett, és több lemezt is készített.

Michel Montanaro provence-i zenésszel 1982 és 2000 között sok népzenei és régizenei koncertet adtak, 1991-ben pedig megismerkedett Erdal Şalikoğlu isztambuli énekessel. Énekes-szólistaként közreműködött Szabados György több művében: Szertartászene (1983), Az események titkos története (1985), A kormányzó halála (1999).

Szólistaként is több száz alkalommal koncertezett Magyarországon, a környező országok magyarlakta városaiban, falvaiban, Európa majdnem minden országában, valamint Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban.

Énekes és hangszeres előadóművészként leginkább a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók (azaz ásikok) zenéje, a magyar népzene, valamint a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúr-énekeknek. Újjáélesztette a XVI. századi magyar énekkincset (Tinódi, Balassi, protestáns zsoltárok, históriás énekek). Kutatásai eredményeként Csokonai-dalokat jelentetett meg, továbbá XX. századi magyar verseket is megzenésített. Énekesként különböző hangszerekkel - főként lanttal, kobozzal, sazzal (azaz török lanttal), tekerővel - kísérte önmagát.

1993-ban Protestáns énekmondók címmel felvételt készített a Musica Historica együttessel, több műsort és három hanglemezt készített Ferencz Éva énekesnővel.

2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kobozt tanítot. Több tanulmányt írt a népzenetanítás témakörében, előadásokat tartott, konferenciákat szervezett.

Az ugyancsak Prima díjjal kitüntetett Óbudai Népzenei Iskolának 1986 óta tanára, 1991 óta pedig igazgatója volt. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjaként és a Népművészeti Tagozat vezetőjeként tevékenykedett.

Díjak, kitüntetések:
1975 A Népművészet Ifjú Mestere
1987 Az év hanglemeze (Régi magyar betlehemes)
1996 Bezerédj-díj
1998 Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
1998 Magyar Művészetért díj
2005 Tinódi Lantdíj
2006 Magyar Örökség díj
2006 Prima díj
2007 Március 15-e díj
2007 Kölcsey Ferenc-ösztöndíj (Debrecen)
2008 Illéssy János-díj (Kisújszállás)
2009 Óbuda Kultúrájáért díj
2010 Szenci Molnár Albert-díj
2011 Liszt-díj
2014 Kossuth-díj
2015 Budapest-díj
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek