Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Nánási Henrik


karmester

Születési hely
Pécs
Születési dátum
1975

 
Zenei tanulmányait 1990-től 1993-ig a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán, majd 1993-tól 2000-ig a Bécsi Zeneakadémia karmester, zeneszerzés és korrepetitor szakán folytatta.

1999-től a Klagenfurti Stadttheater korrepetítoraként, majd 2002-től első karmestereként vezényelte főként az olasz operairodalom jelentősebb műveit. Az olasz és Mozart operák mellett olyan operett ritkaságokat is bemutatott, mint Lehár Évája. A Budapesti Operettszínházban A mosoly országával mutatkozott be, majd 2005-ben ő vezényelte A denevér felújítását.

2005-től 2007-ig a Theater Augsburg első karmesteri posztját töltötte be. A 2007/08-as évadtól a Müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz zeneigazgató-helyettese volt. Feladatai között szerepelt Verdi A haramiák és Giovanna d’Arco című operáinak müncheni bemutatója.

2007 óta rendszeresen tevékenykedik vendégkarmesterként a bécsi Volksoperben, ahol Dvorák Rusalka című operájának betanítása is az ő feladata volt. A svájci St. Gallenben vezényelte Verdi Alzira című operájának svájci bemutatóját. A következő évadok jelentősebb állomásai többek között szerepel a Drezdai Semperoper, a frankfurti opera és a Bajor Állami Operaházban való bemutatkozás.

Nánási Henrik 2011 februárjában debütál az Operaházban a Don Pasquale előadásával.