BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Herrer Pál
Születési dátum: 1906
Hangszer: szaxofon/klarinét/harmonika/bandoneon
 
Sokoldalú muzsikus, évtizedeken keresztül a magyar jazz meghatározó alakja. Játszott klarinéton, szaxofonon, bandoneonon és harmonikán, pályafutása során olyan neves zenészekkel is fellépett, mint Django Reinhardt, Stephane Grappelli vagy Coleman Hawkins.

Édesapja Pablo Maria Joaquin Anton Cezar Cecil Herrera spanyol festőművész volt, aki 1898-ban telepedett le Nagybányán. Herrer Pál az Újpesti Konzervatóriumban kezdte el zenei tanulmányit, zongoratanára Kósa Sándor volt.

Miután elvégezte a Bánki Donát Műszaki Főiskolát, Párizsba ment továbbtanulni. A Sorbonne Gépészmérnöki Karán végzett, de mérnökként csak három hónapot dolgozott egész életében. Már az egyetemi évek alatt is zenélt, aztán egy Nizza-i szerző-dés végképp eldöntötte a sorsát. Klarinétozni, szaxofonozni, harmonikázni és bandoneonon játszani Párizsban tanult meg. Tánczenét játszott, de nagyon vonzotta a jazz és a dél-amerikai zene. Idővel bekerült a jobb muzsikusok közé, kiváló amerikai és francia zenészekkel játszott.

Kairóban Ray Noble zenekarában szaxofonozott, majd hosszabb ideig játszott egy nemzetközi együttesben, ahol Tony Benford dobolt és Boyce Brow szaxofonozott. Közben fellépett dél-amerikai zenekarokkal (Ramon Cortez, Canarora, Lecuona Cuban Boysra), játszott tengerjáró hajókon (Paris, Ile De France, Normandie), New Yorkban zongorázni tanult Teddy Wilsontól és elindult harmonika-versenyeken is - Ruenben elsõ, Párizsban második díjat nyert. Később Amszterdamba szerződött, ahol Eddie South zenekarában dolgozott, majd beiratkozott a párizsi Schola Cantorumba, ahol Darius Milhaudtól tanult zeneszerzést. Meghívást kapott Teheránba is, ahol a perzsa sah esküvőjén és a koronázási ceremónián lépett fel.

1939-ben hazatért és a Fox Filmirodában kezdett dolgozni, de rövid idő elteltével visszatért a zenéléshez. Játszott a Chappy zenekarban, fellépett Vig Györggyel, Seprődi Sándorral, Radics Gáborral, Vécsey Ernővel, Weisz Apival, Schlotthauer Józseffel, Zágon Ivánnal, stb. Számos lemez- és rádiófelvételt is készített.

1957-től tíz évig egy kilenc-tagú zenekart vezetett a Béke Szálló kupolatermében. Amikor a szállót tatarozás miatt bezárták, abbahagyta az aktív zenélést és azután csak tanítással foglalkozott. Herrer Pál nevéhez fűződik Magyarország első és a mai napig népszerű szaxofoniskolája (Herrer Pál: Szakszofoniskola. Iskolai és magántanulásra két fogástáblázattal. Zeneműkiadó Vállalat, Budapest, 1963, Z. 4194)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek