BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kovács Dénes
Név: Kovács Dénes
Születési hely: Vác
Születési dátum: 1930
Hangszer: hegedű
 
1930. április 18., Vác - 2005. február 11., Budapest

Kiváló hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egykori tanára és rektora.

Ötéves korában kezdett hegedülni, tehetségére azonnal felfigyeltek. Tanulmányait a Fodor Zeneiskolában Rados Dezső növendékeként kezdte, majd 1944-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Zathureczky Ede mesterosztályában. Már pályafutásának kezdetén győzelmet aratott több rangos nemzetközi versenyen.

1951 és 1959 között a Magyar Állami Operaház koncertmestereként dolgozott, 1955-ben első helyezést ért el a londoni Carl Flesch hegedűversenyen. 1957-től a Zeneművészeti Főiskola tanára, 1966-tól főigazgatója, 1971 és 1980 között pedig a rektora. Ezen időszak alatt az intézmény hagyományainak megfelelően - szétválasztotta a tanár- és művészképzést, külön kamarazene tanszéket hozott létre, nagy gondot fordított a zenekari muzsikus képzés színvonalának emelésére. Több versenyt alapított, létrehozta a Zeneakadémia Nagydíját, valamint a Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjét.

Fellépett Európa csaknem összes országában, Kínában, a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban. Szólistaként végigjátszotta szinte a teljes klasszikus repertoárt, nevéhez több kortárs magyar zeneszerző művének bemutatása fűződik, számos lemezfelvételt készített. Utoljára Belgrádban, a BÉMUSZ rendezvénysorozaton lépett fel, Petrovics Emil neki dedikált művét, a hegedűre és ütőhangszerekre írt Passamezzo e Saltarello-t adta elő hatalmas sikerrel. Játékát gyönyörű hegedűhang, technikai tökéletesség, hivalkodásmentes virtuozitás és elegancia jellemezte.

Kovács Dénes művészi és pedagógiai munkásságának elismeréseként 1954-ben és 1958-ban Liszt-díjat, 1963-ban Kossuth-díjat, 1970-ben Kiváló Művész címet, 1989-ben és 2000-ben Bartók-Pásztory-díjat kapott.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Reflexiók | Revóczky Ottília és Csabay Domonkos koncertje
Könyvtár
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek