BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Orszáczky Miklós
Név: Orszáczky Miklós
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1948
Hangszer: basszusgitár/ének
 
más néven Jackie Orszaczky

1948. május 8. Budapest - 2008. február 3. Sydney, Ausztrália

Basszusgitáros, énekes, zeneszerző, a legendás Syrius együttes tagja, a magyar és az ausztrál rockzene kultikus alakja.

Gyermekkorában hegedülni és zongorázni tanult, majd bátyjával és barátaival megalapította az Új Rákfogó együttest, melynek basszusgitárosa lett. 1969-ben Baronits Zsolt (szaxofon), Pataki László (orgona), Ráduly Mihály (szaxofon) és Veszelinov András (dob) társaságában az újjászervezett, progresszív fúziós jazzrockot játszó Syrius együttes basszusgitárosa és énekese lett. Az új tagok megjelenése drasztikus stílusváltást eredményezett, a "klasszikus felállás" első koncertjére 1970 februárjában a Csanádi utcai klubban került sor. Eleinte főleg egyetemi klubokban léptek fel, majd 1970 végén Charlie Fischer magyar származású producer támogatásával egyéves ausztráliai turnéra indultak, ahol hatalmas sikert arattak. 1971-ben itt vették fel a The Devil's Masquerade című albumukat, ami egy évvel később, 1972-ben Az ördög álarcosbálja címmel Magyarországon is megjelent.

1973-tól Orszácky újra fellépett a jazzesebb, kötetlenebb zenét játszó Rákfogóval. A népszerűsége csúcsán álló Syriusnak előbb angliai, majd egyesült államokbeli és ausztráliai turnéja is meghiusult, Orszáczky ezután kilépett az együttesből. 1974-ben Ausztráliába költözött, ahol session-zenészként dolgozott, csatlakozott a Bakery együtteshez. 1975-ben kiadta Beramiada című instrumentális szólólemezét, majd négy éven keresztül Marcia Hines énekesnő zenei rendezőjeként dolgozott.

Az 1980-as évek elején létrehozott néhány experimentális (Bland Frenzy, The Alphabetics, The Astonished Boyfiends) formációt. Ezután figyelme egyre inkább a soul, a Rhythm and Blues, a funk és a gospel felé fordult. A Jump Back Jackkel már komoly sikereket ért el, választott hazájának egyik legelismertebb muzsikusa lett. Játszott az Industrial Accident, a Godmothers és a Gray Suits nevű együttesekkel, 1994-ben feleségével, Tina Harrod énekesnővel létrehozta a Grandmasters-t, mellyel több CD-t is készítettek. Az Orszáczky Budget Orchestrával Deep Down & Out címmel készített lemezt, majd megalapította a Jacky Orszácky Bandet, mellyel számos koncertet adott, többek között Magyarországon is. 2001-ben Sydney-ben közös lemezt készítettek Tátrai Tiborral.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Sokszínű Gyöngyszemek | Szervánszky Endre: Fuvolaverseny
Pesti Vigadó
Anima Muiscae Kamarazenekar | Capriccioso bérlet 1.: Korcsolán Orsolya
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek