BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Nyíregyházi Ervin
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1903
Hangszer: zongora
 
1903. január 19. Budapest - 1987. április 13. Los Angeles, Egyesült Államok

Magyar származású amerikai zongoraművész, zeneszerző.

Pályafutását csodagyerekként kezdte, már kétéves korában zongorázott, négyévesen pedig komponált. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián kezdte meg Thomán István és Székely Arnold növendékeként, majd Berlinben folytatta, ahol Frederic Lamond és Dohnányi Ernő tanítványa lett.

1913-tól nagy sikerrel koncertezett Magyarországon és Európa-szerte. 1914-től Berlinben élt. 1918-ban a Berlini Filharmonikusokkal Liszt II. zongoraversenyét adta elő Nikisch Artúr vezényletével. 1920-ban New Yorkban is bemutatkozott, hangversenye óriási visszhangot váltott ki. Révész Géza pszichológus Nyiregyházi Ervinről szóló, Ervin Nyiregyházi: psychologische Analyse eines musikalisch hervorragenden Kindes címmel 1916-ban megjelent dolgozata az egyik első részletes tanulmány, amely a különleges és korai tehetség vizsgálatával foglalkozik.

Az 1920-as években pályája megtört, hosszú ideig csak alkalomszerűen lépett színpadra. 1930-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött, Los Angelesben különböző filmstúdióknak dolgozott, játéka többek között az A Song to Remember és a Song of Love című filmekben hallható. Hosszú idő elteltével, 1973-ban San Franciscó-ban tért vissza a színpadra. Elsősorban Liszt, Grieg, Debussy, Szkrjabin és Schönberg műveit játszotta, később több lemezt is készített. 1978-ban a New York-i Carnegie Hallba kapott meghívást, a fellépést azonban nem vállalta. Utoljára Tokióban koncertezett 1982 januárjában. Egyéni, virtuóz, sokszor excentrikus játékmódja rendkívül nagy feltűnést keltett, a kritikusokat azonban megosztotta.

Zeneszerzőként is termékeny volt, 1978-ig körülbelül 700 művet írt.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Bartók és Veress - Triók | Osztrosits Éva sorozata
Könyvtár
Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek