Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Bársony Bálint


szaxofon

 
Zenei tanulmányait a Kós Károly ének-zene tagozatos általános iskolában kezdte, ahol a kötelező énekkar mellett, Hraschek Katalin irányítása alatt furulyázni is tanult. Ezzel párhuzamosan a Solti György Zeneiskola diákjaként Hajósy Ida, Gyulai Endre, Németh József és Jakab János tanítványa is volt. 1993-1994 között Kormos János magánnövendékeként tanult gitározni. Ezt követte a klasszikus klarinéttal való megismerkedés, majd később a könnyebb műfajok elsajátítása. A városmajori Gimnázium zenei osztályában kezdett szaxofont tanulni Csepregi Gyulánál, majd Elek Istvánnál.

1998-1999 között a Roy és Ádám zenekarban játszott, majd az Arany Zsiráf díjkiosztóján felfigyelt rá a Back II Black, így Kató Zoltán kiválása után bekerült a csapatba. Bársony Bálint tíz évig, 2009-ig volt a zenekar tagja.
Vendégművészként fellépett számos pop- és rockegyüttessel.

Újabb projektjei: Star Jam Session (2005-), Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartet (2008-), Tűztánc (2011).

Díjak:
2009 Artisjus-díj
2010 Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartet - „Sunshine Jazz” - Az év jazz albuma - Fonogram Magyar Zenei Díj
2024 - Erkel Ferenc-díj