BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Arany János
Név: Arany János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1955
Hangszer: karnagy
Link: /psalterium.hu/dalostarsak.php?id=20
 
Arany János 1955. március 28-án született Budapesten. 1973-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, majd egy éves felkészülést követően felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár- és karvezetőképző tanszakára, ahol 1979-ben szerzett diplomát. Tanárai voltak többek között Erdei Péter, Kroó György, Pernye András, Földes Imre és Szőnyi Erzsébet. Tagja volt a főiskola kamarakórusának, valamint az Ifjú Zenebarátok Központi Kórusának. A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola férfikarának másodkarnagya, nyaranta pedig a Tahi Református Egyházzenei Hét korrepetítora volt.

1977-től óraadó tanár volt a Veres Pálné Gimnáziumban Ugrin Gábor felkérésére, 1979 és 1989 között pedig kinevezett tanára volt. Az iskola két kórusával az "Éneklő Ifjúság"-on tízszer nyertek arany minősítést, és ötször tüntették ki őket az "Év Kórusa" címmel, rendszeresen szerepeltek hangversenyeken, diákfesztiválokon, rádiófelvételeken, és több külföldi koncertúton is jártak (Finnország, Dánia, Belgium, Németország). 1985-ben miniszteri dicséretben részesült. 1974 és 1981 között a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola férfikarának vezetője, 1986 és 1993 között a Ganz-Mávag „Acélhang” férfikarát és a „Libertas” egyházi kamarakórust irányította. A Magyar Kodály Társaság tagjai közé választotta. 1984 januárjától 1989 tavaszáig az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa volt részidőben, mellette 1984 és 1988 között a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, valamint az "Ének-zene tanítása" című módszertani szaklap felelős szerkesztője is volt.

1989-ben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola igazgató-helyettese, zenetörténet-tanára és karvezetője volt. 1990 szeptemberétől a Baár-Madas Református Gimnáziumban kezdett dolgozni. Az itt töltött három év alatt megszerezték az "arany" oklevelet a fővárosi minősítő hangversenyen, két rádiófelvétel is készült velük, és 1993-ban elnyerték az "Év Kórusa" címet. Hangversenyeket adtak Hollandiában és Svájcban, valamint hangfelvétel is készült a háromévi munka eredményéről. Ezt követően, 1993-tól a soproni Széchenyi István Gimnázium munkatársa lett, itteni kórusával is két tanévben is elnyerte az „arany” minősítést, majd 1995-ben az „Év Kórusa” címet. 1995-től a Baár-Madas Református Gimnáziumba igazgatóként tért vissza. 2001-ben Budapesten Psalterium Hungaricum néven vegyeskart alapított. 2004 nyarán a brémai III. Kórus-olimpián két kategóriában is aranyérmet nyertek. 2005 szeptemberétől a Nyíregyházi Egyetem ének-zene tanszékén tanít (zenetörténet, zeneirodalom, zeneelmélet, karvezetés, hangszerismeret, zenei informatika, zene- és kultúrtörténet) a nappali oktatásban, a levelező képzésben, és a 2008-ban elkezdődött mesterképzésben.

Fenti elfoglaltságai mellett folytatólagosan részt vesz néhány társadalmi szervezet munkájában. 1991-től elnökségi tagja a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének, 1995-től az intézmény alelnöke, majd 2003-tól mint az elnökség és a művészeti bizottság tagja tevékenykedik. A Pro Renovanda Cultura Hungariae „Kodály Zoltán emlékére” szakalapítványa kuratóriumának munkájában is részt vesz.

Meghívásoknak eleget téve több alkalommal is tartott módszertani és zenetörténeti előadásokat Japánban (1981, 1982, 1983, 1987, 1998, 1999, 2000) és Finnországban (1988).

2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését vehette át.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek