BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Kerpely Jenő
Név: Kerpely Jenő
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1885
Hangszer: cselló
 
1885. december 1. Budapest - 1954. december 3. Los Angeles, Egyesült Államok

Kiváló gordonkaművész, a Waldbauer-Kerpely Vonósnégyes alapítója. Zenei tanulmányait a Zeneakadémián végezte Popper Dávid tanítványaként. 1910-ben Waldbauer Imrével (hegedű) megalapította a Waldbauer-Kerpely Vonósnégyest, új korszakot nyitva ezzel a magyar kamarazene történetében. Az együttesnek tagja volt még Temesváry János (II. hegedű) és Molnár Antal (brácsa). Márciusban debütáltak Kodály és Bartók I. vonósnégyesének ősbemutatójával. Az együttes igen szoros kapcsolatot alakított ki Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal, műsoraikon állandó helyet biztosítottak a két szerző kamaraműveinek. Szintén 1910-ben Debussy vonósnégyesét is előadták a szerző jelenlétében. 1911-ben Hollandiában léptek fel, ettől kezdve rendszeresen koncerteztek Magyarországon és külföldön. 1918. május 7-én Budapesten bemutatták Kodály II. vonósnégyesét.

Kerpely Jenő 1913-tól 1919-ig és 1928-tól 1948-ig a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára volt. Nevéhez több Kodály mű ősbemutatója fűződik, 1910-ben (Bartók Bélával) a Szonáta gordonkára és zongorára (op. 4), 1918-ban (Waldbauer Imrével) a Duó hegedűre és gordonkára (op. 7), valamint a Szólószonáta gordonkára (op. 8) című kompozíciókat adta elő. 1948-ban az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Játékát gazdag fantázia és nagyvonalú formaművészet jellemezte.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Hommage à Kocsis Zoltán | Rácz Zoltán kamaraestje
Zeneakadémia
Bach - Duruflé - Szathmáry
MÜPA
Lemezajánló
További lemezek