BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Fogarasi János
Név: Fogarasi János
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1935
Hangszer: billentyűs hangszerek/zongora
 
1935 Budapest - 2012. április 13.

Fogarasi János zongorista 1935-ben született Budapesten.

Az ötvenes években hallott először jazzt a rádióban és azonnal tudta, hogy ez az ő zenéje. Az első felvételeit 1958-ban készítette az első, kereskedelmi forgalomban levő orsós magnóra.

A 60-as évek elejétől Fogarasi János az első budapesti jazz klubban lépett fel rendszeresen, majd Pege Aladár együttesében zongorázott. Rövid ideig megfordult olyan beat zenekarokban, mint a Metro és a Mini.

1974-80 között a Csík-Fogarasi-Jávori Trió tagja, 1980-tól 1983-ig Horváth Charlie-val az Olympia együttesben játszott. 1983-ban Boncz Gézával és Lehr Ferenccel megalapítja az Atléta Triót, mellyel elsősorban zenei paródiákat játszott, a zenekar 1990-es fennállásáig.

1995-ben a nagybőgős Egri Jánossal, Szalai Gábor dobossal, valamint Szele Tibor harmonikással számtalan hangfelvételt készített a Magyar Rádió részére.

1995-től tíz éven át zenélt Berki Tamás Shabu-Shabu elnevezésű formációjában, amely Berki Sings Jazz címmel 1996-ban egy jazz sztenderdeket tartalmazó CD-t is kiadott. 2000-2001-ben a Schuster Lóránt vezette hard rock formációban, a P. Mobilban is megfordult.

Első saját lemeze csak 2011-ben jelent meg A Kind of Taste címmel, az album húsz zongoradarabot tartalmaz a jazz fénykorából. Szintén tavaly adták ki a Best of 70-es évek című lemezt, amelyen Fogarasi Hammond orgonáját dobos és bőgős kíséri, a C3 című album pedig a Hammond C3-as típusának szólólemeze.

Részt vett a Kőbányai Zenei Stúdió megalapításában, az intézményben 1990 óta tanított.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Generációk I. | Kortárs művek vonósnégyesre
Könyvtár
Dohnányi Quartet 4/2. | Bartók, Dvořák, Huszár, Jeney
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek