BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres

Név: Martiny Lajos
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1912
Hangszer: billentyűs hangszerek/zongora
 
1912. június 11. Budapest - 1985. szeptember 14. Budapest

Jazz-zongorista, zeneszerző, a magyar jazz-zene egyik úttörője, elsősorban a nagyobb zenekarokra írt szimfonikus jazz műfajában alkotott maradandót.

Zenei tanulmányait hegedűn és zongorán kezdve, tizenhat éves korától a gimnázium mellett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára is járt, ahol tanárai Kéri-Szántó Imre (zongora) és Molnár Antal (zeneelmélet) voltak. Érettségi után két évig a Blue Boys együttes tagjaként lépett fel. 1932-től Zöldessy Béla zenekarával koncertezett Koppenhágában, Gdanskban, Dortmundban és Düsseldorfban. 1934 februárjában a Magyar Rádióban országos ismertségre tett szert a Fejes és Damith jazz-zenekar szólistájaként.

1936-ban Smiling Boys néven megalapította saját formációját, az együttesnek olyan neves előadók is tagjai lettek, mint Beamter Jenő "Bubi" vagy Rácz "Lexi". A hattagú zenekar főként jazzfeldolgozásokat és swinges tánczenét játszott. Budapesti fellépéseik mellett turnéztak többek között Baselben, Luzernben, Luganóban és Bernben is. Első jazzfelvételeit a budapesti Radiola lemezgyárral egy 7-15 zenészből álló stúdiózenekarral rögzítette Horváth Sándor, Kurcz Károly, Beamter Jenő és Anita Best angol énekesnő közreműködésével. A negyvenes években szimfonikus jazz-zenekarra komponált és hangszerelt műveket. A harminckét vonóssal kiegészült big bandet gálakoncertjén és felvételein Martiny vezényelte, illetve a zongoraszólókat is ő játszotta.

Egy éves katonai szolgálat és amerikai hadifogság után hazatért és nagyzenekart szervezett. 1948-tól egy éven át karmestere és hangszerelője volt a Magyar Rádió jazz-zenekarának. Miután távozott a zenekartól létrehozta legendás kvintettjét Várady György szaxofonossal, Kovács Andor gitárossal, Kratochwill Jenő bőgőssel és Kovács Gyula dobossal. Az együttesnek gyakori vendége volt Beamter Jenő "Bubi" vibrafonos és Aszódy Ferenc trombitás. A kvintettel több alkalommal felléptek külföldön, koncertkörutakat tettek az NSZK-ban, Lengyelországban és 1956-ban a Szovjetúnióban. A 80-as években föllépett Beamter Bubival, Orosz Jánossal és szólóban is.

Martiny Lajos több évig a Magyar Jégrevü zenei igazgatója volt, 1940 és 1982 között számos jazz és tánczenei lemeze jelent meg Magyarországon. 1987-ben az NSZK-ban került kiadásra It's A Hap-Hap-Happy Day című albuma.

Forrás: Britannica Hungarica - készült a BMC közreműködésével
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Elbphilharmonie Jazz Akadémia 2023
Elbphilharmonie
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
Hellas öröksége - Antik hatások a XX. és a XXI. században
Könyvtár
Lemezajánló
További lemezek