BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Komlós Katalin
Név: Komlós Katalin
Születési dátum: 1945
Hangszer: fortepiano
 
Zenetörténész és fortepianista. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma Egyetem) zenetudományi tanszakán szerezte meg diplomáját 1969-ben. 1973 óta ezen intézmény oktatója Az elmúlt három évtizedben tanított zeneelméletet, kamarazenét, generálbasszust; vezetett 18. századi billentyűs zenéről és hangszerekről szóló speciális kollégiumokat; az utóbbi években doktori szemináriumokat is tart a doktori program keretében. Tagja az intézmény Doktori Tanácsának és az MTA Zenetudományi Bizottságának.

1980-tól 83-ig doktori tanulmányokat, és ezzel párhuzamosan fortepiano-stúdiumokat folytatott a Cornell Universityn (Ithaca, USA), James Webster, Neal Zaslaw és Malcolm Bilson professzorok irányításával. Az elnyert PhD fokozatot 1985-ben védte meg ugyanott. További tudományos munkája eredményeként 1998-ban kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia Doktora címet.

Komlós Katalin a fortepiano-játék specialistájaként 20 éve koncertezik itthon és külföldön. Hangversenyei a klasszikus repertoár különböző műfajaiból válogatnak (szóló- és kamaraművek, concertók, dalok és egyéb vokális művek); állandó partnere, Zádori Mária mellett fellépett többek között Malcolm Bilson, Vashegyi György és az Orfeo Zenekar, Spányi Miklós, Korondi Anna társaságában is. Koncerteket, kurzusokat és előadásokat adott Magyarországon kívül Ausztriában, Svájcban, Németországban, Angliában, Írországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

1995-ben Erkel-díjjal, 1997-ben D.J. Grout Memorial Prize-zal (USA) tüntették ki. Komlós Katalin a Soproni Régi Zenei Napok állandó vendége, szerkesztőbizottságának alapító tagja. Fortepianos and Their Music című könyve 1995-ben jelent meg az Oxford University Press kiadásában.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budapesti Vonósok: Klasszikusok tükrében 1.
Koncertterem
Pikolós gyöngyszemek - Kanyó Dávid sorozata | Kaleidoszkóp
Könyvtár
UMZE Kamaraegyüttes: Crossover Concerto Project
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek