BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Auer Lipót
Név: Auer Lipót
Születési hely: Veszprém
Születési dátum: 1845
Hangszer: hegedű
 
1845. június 7., Veszprém - 1930. július 15., Loschwitz

Magyar származású hegedűművész, karmester, zeneszerző és pedagógus. Neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az orosz hegedűiskola megalapításával és a modern hegedűpedagógia fejlődésének legfontosabb időszakával. Hosszú, tartalmas és sikerekben gazdag élete során előadóművészként és padagógusként is a hegedűjáték történetének egyik legkiemelkedőbb személyisége volt.

Pedagógiai munkássága elsősorban a Szentpétervári Konzervatóriumhoz köthető, melynek 1868-tól 1917-ig hegedű professzora volt. Innen indultak el a művészi pályán leghíresebb tanítványai: Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Mischa Elman, Efrem Zimbalist, valamint számos, később jelentős életutat befutott hallgatója.

A fiatal Auer művészi egyéniségének kialakulása is Oroszország XIX. századi, legendásan gazdag zenei életéhez kapcsolódik, ebben a közegben vált igazán nagy művésszé. A „Cár Szólistája” cím és más rangos elismerések birtokosaként számtalan hangversenyt adott Oroszországban és külföldön olyan személyiségek partnereként is, mint Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Anton Rubinstein, vagy a híres csellista, Charles Davidov, aki évtizedekig Auer világhírű vonósnégyesének is tagja volt.

Csajkovszkij hegedűversenyének ajánlása is neki szólt, Auer sokat játszotta a versenyművet saját verziójában (a Csajkovszkijjal megbeszélt kisebb változtatásokkal), karmesterként is a szerző egyik leglelkesebb tolmácsolója lett.

Auer 1918-ban követte híres tanítványait az Egyesült Államokba. Kezdettől fogva a legnagyobb megbecsülésnek örvendett a Juilliard School tanáraként, valamint a philadelphiai Curtis Institute of Music hegedű tanszakának vezetőjeként, 82 éves korában pedig karmesterként is bemutatkozott a New York Philharmonic élén.

Élete végéig megtartotta kapcsolatait Magyarországgal, számos hangversenyt adott szülőhazájában is. Művészete elismeréseként a Budapesti Filharmóniai Társaság tiszteletbeli tagjává, a Zeneakadémia pedig tiszteletbeli tanárává választotta.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek