BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Gereben Zita
Név: Gereben Zita
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1981
Hangszer: ének
Együttes: JazzJet
 
1981. június 11-én született Budapesten. Zenei tanulmányait a Leövey Klára Zeneiskolában kezdte, majd tagja lett a Magyar Rádió Gyermekkórusának. 8 éves korában kezdett hegedülni, később 3 évig brácsázott. 1996-2000 között a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, hegedűtanára Baranyai Gábor volt. 2000-ben érettségizett, majd 2001-ben felvételt nyert az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdióba, itt kezdett el éneket tanulni. Tanárai Kósa Zsuzsa, és Faith Ildikó voltak. A Zenei Stúdióban szerzett szakvizsgája után 2004-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-ének szakára, ahol 2008-ban sikeresen diplomázott.

Az elmúlt időszakban számos formáció tagja - mint amilyen az ismert pop-jazz zenekar, az Emil.RuleZ! vagy a R.E.E.D. Only zenekar (Roland East Europe Demo), illetve saját jazz quintetje - a Gereben Zita Quintet. Tagja volt a Téli Márta vezetésével indult, öt jazzénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formációnak, a Jazzjetnek.

Számos elismert hazai együttessel dolgozott-dolgozik alkalmanként, mint pl. a Budapest Jazz Orchestra vagy a Modern Art Orchestra; több alkalommal énekelt Hárs Viktor zenekarában, illetve 2004-ben a Budapest Jazz Orchestra lemezén is szerepelt, fellépett a Budapesti Őszi Fesztiválon és a MOL Jazz Fesztiválon (új nevén: Jazzforum Budapest), illetve több alkalommal énekelt a Magyar Rádió Márványtermében.

Különféle zenei fesztiválok résztvevőjeként Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban és Ukrajnában is számos fellépése volt. Olyan élvonalbeli zenészekkel játszott együtt, mint Fekete-Kovács Kornél, Nagy János, Hárs Viktor, Vukán György és Regős István.

2008 óta a Hang-Szín-Tér Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének tanára.

Saját zenekarát 2007-ben alapította Gereben Zita Quintet néven, amellyel számos hazai klubban és fesztiválon megfordultak már. A fiatal, tehetséges muzsikusokból (Gyémánt Bálint, Horváth “Tojás” Gábor, Eged Márton, Gálfi Attila) álló formációval friss, egyéni hangvételben ad elő saját dalokat, amelyeket Zita finoman füstös, ugyanakkor bársonyos hangja tesz igazán különleges élménnyé. A „Ready for the Sun” c. lemezen a dalok saját kompozíciók, a zene átmenetet képez a jazz és a populárisabb műfajok között.

Jelenleg Geszti Péter 2011-ben alapított, Gringo Sztár nevű együttesének is tagja.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Őrségi Kortárs Zenei Napok│Koncert lehetőség fiatal zenészek számára
Kortásrszenei Napok
A 21. századi Lied - Válogatás a Hochschule für Musik München fiatal zeneszerzőinek dalaiból
Könyvtár
LIGETI 100 - Az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusa karmestereknek és zeneszerzőknek
BMC
Lemezajánló
További lemezek