Művészadatbázis

Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.

Tóth Bagi Csaba


gitár, ének

Születési hely
Születési dátum
1981
Együttes

 
A vajdasági zenészcsaládból származó Tóth Bagi Csaba a jugoszláv háború idején, 1993-ban telepedett le Magyarországon, Szegeden. Hatévesen kezdett zongorázni, tizenkét éves korában pedig már zenét szerzett, ill. hangfelvételeket készített gitárra. Tizenhat évesen Tátrai Tibor közreműködésével adta ki első blues albumát „Crazy Clock” címmel (1997), amely olyan nagy visszhangot keltett az európai kritikusok körében, hogy azóta is a „magyar Gary Moore”-ként hivatkoznak rá.

A lemezt hamarosan újabbak követték: „A Tribute to Jimi Hendrix”(1999), „Kell, hogy hazudj”(2000), „Another Blues World”(2003) és „Nélküled (Without You)”(2006), melyek a hagyományos magyar hangzásvilágot ötvözik dallamos pop elemekkel.

Tóth Bagi Csaba gyakran lép fel Tátrai Tiborral és más hazai kiválóságokkal. Csabo Wabo nevű zenekarával a világ egyik legelső ütőhangszerese, Gumbi Ortiz is volt már a vendégük. Színházi zenei munkássága révén került kapcsolatba Al Di Meola jazz-gitárossal, akinek évek óta legelső, legbelső szakmai munkatársa. A világ legkülönbözőbb tájain kísérve a világsztárt ő állítja/hangolja be gitárjait a koncertek előtt, de még a hangtechnikai berendezések beszerzésénél is ő az elsőszámú szaktanácsadója a mesternek.

Amerikában, a jazzvilág élvonalában forgolódva olyan zenészekkel került ismeretségbe, mint a dobos Dave Weckl, a basszus élő legendája, Stanley Clarke, vagy a tragikusan fiatalon elhunyt Jaco Pastorius egykori zenekarvezetője, a floridai Butch Thomas. Zenei igazgatóként és gitárosként a Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Színpadon is volt alkalma együtt dolgozni Ennio Morriconéval.

2004-ben trióját, a Csabo Wabót kérték fel, hogy képviselje Magyarországot a Jazz in the Park EU-s kiállításon és fesztiválon Bangkokban. A zenekar 2009-ben Tóth Bagi Csaba Trió néven alakult újjá, főként blues, rock, pop és funky stílusban játszanak. Tagjai a névadó zenész mellett Kaszás László basszusgitáros és Rácz Zsolt dobos.

Csaba jelenleg egy a tradicionális macedón, szerb és magyar zenét a jazz elemeivel ötvöző zenei anyagon dolgozik. A projekt olyan neves zenészek figyelmét keltette fel, mint az amerikai Al Di Meola, Dave Weckl, Ernie Adams és Butch Thomas, a kubai ütőhangszeres Gumbi Ortiz, az olasz harmonikás Fausto Beccalossi és a macedón billentyűs Vasil Hadzimanov - akik mindannyian közreműködnek ezen az egyedi albumon.