BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Berkesi Sándor
Név: Berkesi Sándor
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1944
Hangszer: karnagy
 
1944. június 6., Budapest -

Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, egyetemi docens. A magyar református egyházzene mai legnagyobb képviselője, formálója, Debrecen díszpolgára. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett 1962-ben. Diplomáját 1967-ben szerezte meg a Zeneakadémia középiskolai énektanár és karvezető tanszakán. Ugyanebben az évben lett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának énektanára, valamint a Kántus vezető karnagya.

1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Konzervatóriumának főállású tanára, majd később főiskolai docense lett. 1999 óta a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Református Kollégium egyházzenei igazgatója, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára. Több református intézmény vendégtanára volt. Többször vezényelte a Debreceni Kodály Kórust is.

Munkássága elsődlegesen az említett Kántus életében volt igen meghatározó. Berkesi Sándor alatt az 1739 óta működő kórus országos és nemzetközi hírnévre, tekintélyre tett szert, és 1996-ban az ún. summa cum laude címet kapta meg (ez a jelenlegi legnívósabb kitüntetés). Mindemellett pedig több hazai díjjal is dicsekedhet. 2018-ban Kossut-díjjal ismerték el munkásságát.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Magyar Kincsek 1. | Varga Judit művének magyarországi bemutatója
Pesti Vigadó
Sokszínű Gyöngyszemek | Szervánszky Endre: Fuvolaverseny
Pesti Vigadó
Anima Muiscae Kamarazenekar | Capriccioso bérlet 1.: Korcsolán Orsolya
Koncertterem
Lemezajánló
További lemezek