BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Pándy Piroska
Név: Pándy Piroska
Születési hely: Salgótarján
Születési dátum: 1963
Hangszer: ének - szoprán
E-mail: piroska.pandy@gmail.com
 
Zenei tanulmányait Salgótarjánban kezdte a Váci Mihály Zeneiskolában. 1981 és 1985 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakos hallgatója.

1986 és 1990 között a Fővárosi Operettszínház tagja, ahol Lisa (Lehár: A mosoly országa) szerepében debütált, majd Kálmán, Lehár és Strauss operettek főszerepeit énekelte. 1990-től szabadúszó magánénekes.

1990-től 1996-ig az InterOperett tagja. 1993-ban debütált a Magyar Állami Operaházban Strauss A denevér című operettjének Rosalindájaként. Még ugyanebben az évben felvételt nyer a Münchener Opernbühne Staggione színházába, és olyan szerepekben lépett fel, mint az Első Dáma és Pamina (Mozart: A varázsfuvola), Grófnő (Mozart: Figaro házassága), Agatha (Weber: Bűvös vadász), valamint A víg özvegy, A mosoly országa, a Cigánybáró, a Bécsi vér és a Denevér fontos szerepei.

1996 és 2000 között a németországbeli Hof város operaházának vezető szopránja, fellép Ameria (Verdi: Az álarcosbál), Violetta (Verdi: La Traviata), Leonora (Verdi: Trubadúr) és Lisa (Lehár: A mosoly országa). 2001-ben a Magyar Állami Operaházban Violetta szerepében lépett fel. Ugyanettől az évtől kezdve a Fürstbischöflichen Opernhaus tagja Passauban, ahol Krenek A Diktátor című operájának ősbemutatóján Charlotte szerepét énekelte (ezért az alakításáért 2001-ben elnyerte a Bajor Kritikusok Ezüstrózsa Díját.) 2002-ben a Bad-Herschfeld Szabadtéri Játékokon Wagner A bolygó hollandijában Senta szerepében volt hallható. 2002-től folyamatosan a Passau városa által létrehozott nemzetközi Verdi Gála tagja. Ebben az évben számos alkalommal fellépett Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

2003-ban és 2004-ben operett-turnén vett részt az USA-ban. 2005-től a Madách Színház tagja, Az operaház fantomjában (Webber) Carlotta szerepében volt hallható. 2006-ban operett és musicel turnén vett részt Izraelben. 2007-ben Turandotot énekelte a Magyar Állami Operaházban, ahol 2008-ban és 2009-ben további két Verdi-darabban is fellépett: A Végzet hatalmában Leonorát, a Nabuccoban pedig Abigaile-t alakította. 2007 és 2010 között több alkalommal turnézott az Egyesült Álamokban és Kanadában.

2001-ben elnyerte a Bajor Kritikusok Ezüst Rózsa Díját, 2003-ban PRO ARTE Díjjal, 2005-ben a Salgótarjáni Érdeméremmel tüntették ki. 2008-ban karitatív tevékenységéért ORDO Hungarie Dámává, 2009-ben pedig a Szent Lázár Lovagrend Dámájává avatták. 2014-ben Liszt Ferenc díjjal tüntették ki munkássága elismeréseként.
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája 2021, Debrecen
Zeneművészeti Kar
Versenyfelhívás: Joseph Haydn International Youth Competition Vienna
Online verseny
Sándor László zeneszerzés DLA záró koncertje
Zeneakadémia
Lemezajánló
További lemezek