BMC HÁZ
OPUS JAZZ CLUB
ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT
BMC RECORDS
EÖTVÖS PÉTER ALAPÍTVÁNY
Művészek
Ez a BMC Művészadatbázisa, amely magyar, magyar származású vagy Magyarországon élő zeneművészekkel, illetve zenekarokkal, kórusokkal, együttesekkel és az általuk készített lemezekkel kapcsolatos információt tartalmaz.
Klasszikus kereső
Név
Album
Listák
Keres
Jazz kereső
-
Név
Album
Listák
Keres
Antalffy-Zsiross Dezső
Név: Antalffy-Zsiross Dezső
Születési hely: Nagybecskerek (Zrenjanin - Serbia)
Születési dátum: 1885
Hangszer: orgona
 
1885. július 24., Nagybecskerek (ma Zrenjanin, Szerbia) - 1945. április 29. Denville (New Jersey - USA)

Orgona és zeneszerzés tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Koessler Jánosnál végezte, majd Lipcsében Max Regernél és Karl Straubenál, Bolognában Enrico Bossinál tanult tovább. 1906-1907-ben a kölni opera korrepetítora, 1907-1921 között a budapesti Zeneakadémia orgona és összhangzattan tanára, a budapesti Szent István Bazilika főorgonistája és karnagya volt.

1921-ben amerikai hangversenykörútra indult, melynek során meghívták Rochesterbe, az Eastman zeneiskolába, ahol 1922-23 között orgonát tanított, majd a New York-i Columbia egyetem egyházzene tanára lett. 1932-42 között Rockefeller Centerben a Radio City Music Hall orgonistája és zeneszerzője, emellett 1938-tól a New York-i Filharmonikusok tagja volt. 1938-ban távollétében a budapesti Nemzeti Zenede igazgatójának választotta és repülőjegyet küldött hazautazására. Erre azonban a súlyosbodó nemzetközi helyzet és elhatalmasodó betegsége miatt nem került sor.

1942-től haláláig munkaképtelen, többnyire kórházi ápolásra szorult. Nehéz helyzetében barátai, többek között Szirmai Albert támogatta. Denville-ben (New Jersey) halt meg 1945. április 29-én. Orgonaművészként kora legjelentősebb előadói közé tartozott, de mint zeneszerző is maradandót alkotott. Zenekari-, kamara-, kórus-, zongora-, és orgonaműveket alkotott, melyeket több kiadó jelentetett meg.

(Koloss István)
Kiadványaink
Projektek
Hírek
További hírek
Budafoki Dohnányi Zenekar: Tallér Zsófia emlékkoncert
Pesti Vigadó
Hommage à Kocsis Zoltán | Rácz Zoltán kamaraestje
Zeneakadémia
Bach - Duruflé - Szathmáry
MÜPA
Lemezajánló
További lemezek